söndag 8 juni 2008

Visst är det varmt men vid sex dör vi

Nu har det varit en skön sommarvärme några veckor. Vi behöver lite regn nu till våra åkerbruk. Grundvattnet är lågt i främst södra Sverige. En fundering far genom huvudet på vad som egentligen kommer att hända när medeltemperaturen ökar på Jorden.
Vi har nog svårt att föreställa oss det många forskare redan sett. DN gjorde förra året en artikelserie där de försökte beskriva effekterna. Läs den gärna, men glöm inte att njuta av den underbara sommaren. Ta gärna cykeln till jobbet, bränn fett istället för olja.
Världen har blivit sex grader varmare förut. I slutet av perioden perm steg plötsligt halterna av växthusgaser i luften. Då dog nästan allt liv på jorden.

I DN:s ARTIKELSERIE KLIMATHOTETJorden blir 1,1 till 6,4 grader varmare det närmaste seklet, enligt FN:s klimatpanel. DN:s artikelserie skildrar vad som händer grad för grad.

2 grader varmare: Torka hotar när glaciärerna smälter bort

3 grader varmare: Fler svenskar dör i extrema värmeböljor

4 grader varmare: Öknen breder ut sig över Spanien

5 grader varmare: Bevare oss om permafrosten smälter

6 grader varmare: Katastrofen som har inträffat förr

För många människor på vår planet är redan klimatet ett gigantiskt hot mot deras överlevnad. Det första vi måste göra är att trygga livsmedelsförsörjning för jordens folk. Inga förändringa är möjliga om människor svälter och slåss för sin överlenad. Sverige borde som första klimatåtgärd öka biståndet till behövande människor. Försök att föreställa dig en bild av att miljarder människor på planeten börjar röra på sig för att finna vatten och föda....

Mer intressant av wadström. Andra om: , , , , transport, kollektivtrafik, persontransport, skatter, bensin, cykel , , , järnväg, tåg, temperatur, permafrost klimathot Technorati om: , , Icerocket om: ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar