söndag 17 augusti 2008

Det var ingen trädkrypare

Så närmar sig så sakteliga hösten. Eken är fortfarande grön och grann. Ek-orren kilar upp och ner för stammen. men så dyker det upp ett märkligt par. De springer som små möss upp och ner för Eken. Trädkryparen är insektsätare och klättrar upp för trädstammar som en mus, för att leta efter insekter som det plockar från skrevor i barken med sin fina böjda näbb. Den flyger sedan till foten av ett annat träd med en distinkt oregelbunden flykt. Fågeln lever ensam på vintern, men kan bilda gemensamma sovplatser under kallt väder.en.

Trädkryparen var nog första tanken.

Men det var det inte, det var ett litet par av Nötväckan. Den är gråblå på ovansidan och vit undertill, med svagt rostgulaktig anstrykning på bröstet och magen. Genom ögat går ett svart streck. Kroppens sidor bakåt och delvis de undre stjärttäckarna är roströda. Näbben är rak, trind (rund), något trubbig och ungefär lika lång som huvudet. Näsborrarna täcks av täta, borstlika fjädrar. Första vingpennan är kort, fjärde pennan är längst. Vingarna är breda och trubbiga. Stjärten är kort, mjuk och tvär. Baktån och tarsen har samma längd. Vingarnas pennor är mörkbruna, stjärtens däremot svarta (utom de båda mittersta, som är grå). Totallängden kan bli upp till 14-15 cm. Vingspannet är 23-27 cm. En vuxen fågel kan väga 23 gram.

Nötväckorna lever parvis eller i mycket små sällskap i skog, helst där höga träd är blandade med lägre, men kommer också fram till bostadsområden. Den är flitigt i rörelse och håller sig gärna nära andra fåglar, framför allt mesar och trädkrypare, som den börjar stryka omkring med under hösten. Nötväckan klättrar bra uppåt, nedåt och åt sidorna. Den lever av insekter som den hittar i trädens barkspringor.

Samtidigt som jag ser dessa vackra fåglar i höstlivet förundras jag över varför människan i Sverige låter sig ledas av män som Reinfeldt eller Bildt in i ett nytt land. En annan sång tonar fram inne i mitt huvud av Manu. Wikipedia.se står för fågeltexten och klickar du på Politik Kills så strömar musiken fram. Fri som fågeln och ett FRA-fritt Sverige önskar dig Wadström.

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: wikipedia nytt land manu chau nötväcka trädkrypare politik kills PERSONLIG INTEGRITET Bildt Reinfeldt lex orwell , , fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag FRAlagen Technorati om: , , Icerocket om: , ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar