onsdag 6 augusti 2008

Lite uppmärksamhet tack. FRA behövs nu!

Jag samtalade för någon månad sedan med Jan-Inge Gustafsson om äldreomsorgen. Han är nog en av alla jag samtalat med inom svensk äldreomsorg som förstått vad omsorg betyder. Jag skulle kunna skriva många exempel men väljer ett av de mer högtflygande. De äldre som kommer i Jan-Inges väg får ofta frågan vad de vill göra med sina liv. En person hade en dröm att flyga luftballong. Ja ni som känner till byråkrati i Sverige vet hur enkelt det är. Men upp i luften kom personen. Så ni som har haft era gamla föräldrar eller far och morföräldrar på hemmet. Visst får de ofta mat och god sjukvård. Men får de frågan vad de vill göra av sina liv när de börjar närma sig 80 - 90 och inte längre kan stödja på sina ben..

Det är just inställningen att livet pågår tills det är slut som jag finner så riktigt.

Jan-Inge är självklart kunnig i sjukvård och har även rönt uppskattning av sin arbetsgivare. Framförallt måste det vara underbart, att i slutet av sitt liv, när man kommer till hemmet att få frågan. Vad vill du göra av ditt liv?


Han berättade då om ett problem han hade vid ett äldreboende. När äldre ibland dementa var ute och gick hände det att de kom nära vägen. Det är ingen motorväg men ändå en genomfartsled i det lilla samhället Hjorted. I stora delar av svensk äldrevård så skulle det nog bli inlåsning och ständig övervakning för att skydda de äldre. Jan-Inge han tänker inte så. Självklart skall en äldre människa kunna röra sig i parken och skogen. Det är ju livet som pågår....


Så i Jan-Inges huvud dyker den fasansfulla tanken upp.. hur få bilar och lastbilar att anpassa sig till att det ibland var en äldre människa som störde trafiken... Hopp och snitslade banor för att trassla till det för trafikanterna var nog ingen vettig väg. Han gick och småklurade på hur han gamla skulle skyddas från olyckor utan att minska deras frihet. Ja.. så reste han och några fler utomlands och såg lite annorlunda vägskyltar.

Det varnas ju för älgar och grodor och kurvig väg osv. Varför inte en varningsskylt för äldre? Det räcker nog med en skylt tänkte nog Jan-Inge..bilförare är ju människor, som själva har äldre föräldrar och då skulle det fungera för alla.....pragmatisk herre är han.


Sagt och gjort...Ansökan med text och bilder levererades till den stora myndigheten vägverket..för allt skall gå rätt till i Jan-Inges värld...
...Det var väl här som jag med min mer "realistiskt kritiskt pessimistiska" syn sa att "de kommer att säga nej på vägverket. Det finns alltid någon paragraf att luta sig mot.."
Nu gillar inte Jan-Inge den synen men vi kom ändå att tala lite om press, radio och tv. Eftersom jag själv är en så inbiten bloggare så demonstrerade jag hur han skulle starta en blogg... Så tyvärr hade jag rätt igen om svensk byråkrati.

Jan inge avslutar intervjun i sin lokaltidning Västeriks tidning så här
"- Jag har väldigt svårt att förstå att det ska vara så krångligt för att få till en varningsskylt. Nu kanske jag i alla fall har väckt frågan till liv. Jag får väl starta en blogg eller något där jag kommer att driva frågan vidare."

Men allvarligt talat, skall en av landets mest ödmjuka personer i äldrevården behöva sitta och skriva en blogg för att äldre, ibland dementa, skall få rätten att leva sina Liv?


Någon av er andra som skriver bloggar och är bra på det. Hjälp nu Jan-Inge att skriva. Skriv för dina egna föräldrar, skriv för din egen ålderdom. Skriv för rätten att få leva livet hela vägen..även på vägen.


Eftersom jag själv just nu kämpar för en annan frihetsfråga. Rätten att få ha mina telefonsamtal och brev ifred från staten så är det rätt mycket myndighetsbesök här. Kanske just vägverket inte har varit på besök men FRA är här då och då. Riksdagskansliet och moderata samlingspartiet likaså. Då kom jag på en ide om att FRA behövs. Tänk om FRA, som ändå sitter och läser bloggar kunde informera myndigheterna i Sverige om att de upptäckt ett nytt hot mot delar av det svenska folket. Trafiken är en fara för delar av Sveriges befolkning. I varje fall för de få tanter och gubbar, ibland dementa, som fått friheten att leva sina liv.


Jan-Inge mot vägverket känns inte som en riktig hederlig kamp. Jan-Inge kämpar för vår rätt att leva våra liv..undrar just vad vägverket har för mål i sin kamp. Nu tycker jag vi jämnar upp den kampen lite. Hjälp Jan-Inge. Svensk press skriver och lite TV dyker upp..men har pressen förstått vad saken egentligen handlar om..visst är det en kul skylt att göra löpsedlar av..


Aftonbladet ritar en egen gubbe och gör lite parodi. Expressen stinger ju snabbt till på den roliga bilden och Dagen skriver ingenting;( Det är lite märkligt att inte KD tar den här möjligheten att tala om rätten till ett Liv. I Dagen verkar de mest ägna sig åt att diskutera Guds existens eller vilken Gud som är bäst. Jan-Inge han slår världens präster med hästlängder. Han har upptäckt en ny vetenskaplig upptäckt. Livet pågår nu.... Alla möjliga media om äldre DN 1
Sprit kan de slåss för våra parlamentariker. Jan-Inge han har nog redan sett till att hans äldre får sin snaps om de vill. Men nu vill han att de skall får rätten att röra sig ute också. Finns de möjligen någon liten politiker oberoende av färg som kan skriva en motion i riksdagen om lag ändring. Lex Jan-Inge om rätten att få leva.

Tack för att du läste!

Och visst några bloggar finns det som skriver. Gunilla , Värmdöbloggen, Draköga, Saccard, Fri och Funderande, Petra, Min klon, Mad World , Lasse , Kristen Kritik, Blomsterboken, Kyrkosamordnaren, Saint S B, Livet Enligt H, Tokmoderaten. Nu skall man ju passa sig för att säga något om någon annan blogg. Då får man hela boggosfären på sig;). Men fan vad ni skriver tunt och väldigt få funderar över vad vägvärket (medvetet stavfel) gör. En och annan skriver nog om han som vill varna för äldre...men var det egentligen det som vägmärket handlar om. Tanken att låta äldre leva sitt Liv .. bakläxa till vägverket och en och annan trött bloggare. Skriv gärna en blogg till ....helt ok att klaga på att jag klagar på att osv..kör igång.. här är ett riktigt Troll som vill ha massor av uppmärksamhet... eller är det något viktigt som Jan-Inge säger oss alla?

Mer intressant av wadström och andra bloggar om: vägmärken alkohol varning för äldre äldreomsorg västervik hjoted livet jan-inge gustafsson , , , , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet övervakning frihet FRA-lag FRAlagen Technorati om: , , , ,Icerocket om: , , ,

3 kommentarer:

  1. Mycket bra! Stående ovationer.

    SvaraRadera
  2. (Minus till bloggskribenten dock, som filtrerar kommentarer.)

    SvaraRadera
  3. Filter behövs både mot FRA och så när jag brygger kaffe.

    SvaraRadera