tisdag 16 december 2008

Skalvet påverkar kärnkraftsavfallet

Aftonbladet SvD Dn skriver alla om det stora jordskalvet. Nu är jag ingen expert på jordplattor och skalv. Jag lyssnade på Tv1 och nyheterna där det var en expert som sa att det inte fanns någon kunskap om skalv i plattan.

Min fundering, som jag inte läst någonstans än, är: Hur stor är risken att det kommer framtida stora skalv i plattan. Om vi nu tänker några hundra tusen år och börjar fundera över svenskt slutförvar av utbränt kärnbränsle. Är det så säkert eller klokt att "gömma" avfallet i den säkra? svenska berggrunden? Eller skall vi en gång för alla inse att vi måste satsa på säkra energikällor som solenergi och vindkraft. Tidigare var centerpartiet också drivande i stopp för kärnkraft och uranbrytning, men nu verkar det bara vara miljöpartiet som tar frågan på allvar...


Jag såg att det var nästan 100 bloggar som redan kommenterat jordbävningen bl.a Humlebacken, Znogges hörna, filia..., stupid.domain.name -..., Världen enligt Jah H..., Gester...med ord, Ledarredaktionens bl..., Livet mellan två Evi..., The Pale Green Woman, Livet enligt MiNiMi, Fotograf Emelie Ohls... Kulturvänster blir p...

Mer intressant av wadström..Andra bloggar om , , , klimat, vindkraft, solenergi, kärnkraft, kärnvapen, , , miljöpartiet, centerpartiet, JORDBÄVNING, SKÅNE, JORDSKALV

16 kommentarer:

  1. JAg är ingen geolog men jag känenr ett par geologer, och de sägger att vi ite har hittat några bevis för större skalv i Sverige. (sådana skalv lämnar nämligen ganska tydliga spår efter sig.)

    så det vi råkade ut för nu är vad man kan vänta. (det värsta vi har registrerat i sverige är 6.0)
    se http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2206683.svd

    så nej detta skalvet förändrar INTE planerna eller förutsättningarna, det ligger väl innom säkerhetsmarginalen.

    SvaraRadera
  2. glömde säga att det är större fara att vindkraftvek skulle falla pga skalvet än att en slutförvaring skulle gå sönder.

    SvaraRadera
  3. Det roar mig alltid hur dessa amatörtyckare tror att de är de första som kommer att tänka på olika riskmoment. Hela tiden i debatten dyker det upp invändningar i stilen

    - Ja men vad händer om det rinner vatten...
    - Kapslarna utvecklar ju värme och det är ett okänt riskmoment...

    ...eller som i det här fallet...

    - Vad händer om det blir jordbävning?

    Humorn i det hela är att detta har sedan länge varit med i beräkningarna. Det är som att en hemmamekare står och säger åt ett F1-stall "Öh, ni har väl kollat trycket i däcken?"

    Varsågod... läs och begrunda hur långt bak i diskussionen du är.

    Beräkningen är gjord på ett skalv på 7.5 på 100 meters avstånd. Är du inte nöjd med det eller Björn?

    SvaraRadera
  4. Fick bättre fakta av en polare.
    http://www.skb.se/templates/standard____15117.aspx

    Förvaringen klarar ett 7.5 richter skalv på 100 meters avstånd.
    (http://en.wikipedia.org/wiki/Richter_magnitude_scale)
    Tror du att det räcker ? elelr tror du att svensk berggrund kommer att producera jordskalv värre än Kashmir earthquake (Pakistan), 2005 och
    Antofagasta earthquake (Chile), 2007 ??

    SvaraRadera
  5. Vid slutförvaring av kärnbränsle i skåne kommer man inte att gräva ner det i sprickzonen i fråga (tornqvistzonen) utan i den solida berggrunden brevid. Även om jordskalv i sprickzonen kan få bergrunden långt från epicentrum att skaka, händer inget med strukturen i sig, dvs den spricker inte. Du behöver alltså inte bekymra dig om jordbävningar och slutförvaringen av kärnbränsle så länge de inte bygger mitt i tornqvistzonen, vilket de mig veteligen inte snackat om.

    SvaraRadera
  6. Många kommentarer om att det är säkert blev det som väntat. Frågan kvarstår ändå hos mig efter att ha lyssnat på experten som faktisk sa att det inte finns någon kunskap om SKALV I PLATTAN.
    Så svara gärna på den frågan.

    SvaraRadera
  7. Lägg av Björn. Du gör dig till åtlöje. SKB är snart helt i mål... du är inte ens anmäld till racet.

    Du är bara ca 10-15 år för sent ute med de här funderingarna. Om du inte vill ta del av forskningen som finns publicerad av SKB så är det ditt problem och vi tänker banne mig inte slösa vår tid på att serva dig bara för att du vägrar ta del av faktum.

    Under 2009 bestämmer SKB platsen. Inom ett år efter det lämnar man in ansökan att få bygga slutförvaret. När det godkänts av granskande myndigheter, kanske efter rättning, så är ditt case dött.

    Så visa en smula värdighet. Det är faktiskt rätt storsint att säga "Ok, jag hade fel".

    SvaraRadera
  8. Såvipert inte gör för troligt att "skalv i plattan" kommer upp i ÖVER 7.5 på richterskallan innom 100 meter från en slutförvaringsplats så är det ganska irrelevant.

    Att vi inte vet lika mycket om skalv i plattorna som vi vet om skalv i gränserna mellan plattorna är irrelevant.

    SvaraRadera
  9. Michael det är inte jag som är löjlig i den här debatten. Jag förstår reaktorkramarnas känslomässiga blindhet. Svar nu istället på frågan om skalv I PLATTAN. Det finns vad jag förstått ingen vetenskap i frågan.
    Skicka en länk om var det går att finna vetenskap om skalv i plattan.
    Att det uppstår skalv mellan plattorna behöver vi inte diskutera det vet vi redan.

    Du kan också svara på vad händer med kärnkraftverken och kylvattnet om vatenniån stiger. Det finns olika beräkningar på vattenhöjning från under meter till 18. Så vilken nivå klarar världens och framförallt svenska kärnkraftverk.

    Visst kan du kritisera mig för att jag väcker en fråga. Jag kommer ihåg när jag skrev om den ekonomiska krisen i USA för någor år sedan. Då fick jag också hurtiga tillrop typ lägg av, du är löjlig..jag bor här i USA och ser ingen kris...:)

    Det är just människans förmåga att ställa frågor och finna vetenskapliga svar som gör att vi inte springer in i onödiga återändsgränder som skadar både individer, samhället, naturen, djuren osv..

    SvaraRadera
  10. Bjrön, du ställer frågor och invändningar som varit på bordet i årtionden. Det enda du gör är att bevisa för alla som har minsta kunskap om dessa problemställningar at du är hopplöst dåligt påläst.

    Dina frågor har ställt, och besvarats för länge sedan. Det är ditt jobb att söka den kunskapen och istället för att förvänta sig att alla skall mata dig med den, och att du kan sitta och förneka allt med hänsvisning till okunskap.

    SvaraRadera
  11. Michael.
    Du missar en viktig sak och det är din möjlihet att ge svaret till alla andra som läst och har samma fråga.
    Men det är typiskt för reaktorkramaere att gå till personangrepp när fakta saknas.
    En strålande Jul och ett Nytt år Michael och så kanske du kan ta fram dina fakta under ledigheten och återkomma 2009...

    SvaraRadera
  12. Nej Björn, fakta saknas inte. Det är bara du som vägrat leta upp den och läsa på. Och anledningen till att du vägrar detta är mycket enkel: den skjuter botten ur din åsikt.

    Precis som alla andra kärnkraftsmotståndare försöker du närmast desperat hävda "Vi vet inte vad vi skall gör amed avfallet". Fel... vi vet mycket väl vad vi skall göra av det:

    Djupt geologiskt förvar

    Och här är forskningen som bevisar att det funkar:

    http://skb.se/Templates/Standard____15338.aspx

    Läs på... för du kan aldrig använda din ovilja att ta åt dig av fakta som ett argument i debatten.

    SvaraRadera
  13. Tack Michael för ditt sidtips. Tvärr finns det inget om skalv i plattan som frågan jag ställde gäller.
    Det finns ju mycket på den sidan om hur man söker jobb osv..kanske intressant.
    Det saknas nog ändå forskning om hur det uppstår och var och när det kan uppstå.
    Du behöver inte skria mer om att jag inget vet om skalv i plattan. Det var det frågan gällde.
    Så frågan kvarstår.

    Kanske någon annan läsare har hittat någon forskning om just Skalv I Plattan. Märk väl Michael att det var en geologisk expert i TV1 nyheter som kom med påståendet att ingen forskning och vetenskap finns om just skalv i plattan.

    Det har nog relevans på mer än just kärnkraft och strålande avfall.

    SvaraRadera
  14. Björn... du har bestämt dig för att försöka spela okunnig och tror att detta din okunnighet är ett inlägg i debatten, som vore det vore någon annans fel att du skiter i att läsa på. Du kunde inte ha mer fel.

    Och ditt svar om SKB's publikations-sida... jag kan inte annat än garva åt ditt helt patetiska svar. Mitt framför näsan på dig har du länkar till tusentals sidor med forskning om KBS-3.... och ditt enda svar är "Ja men skalv i plattan då?".

    För att återvända till min tidigare analogi: F1-stallet är nu inne på sista varnet av loppet... de leder stort... och du står fortfarande som en besatt hemmamekare och säger "Ja men har ni kollat trycket i däcken då?!".

    Vill du inte ta till dig kunskap kan ingen hjälpa dig med det Björn. Men det enda du bevisar med det är din dogmatiska, ovetenskapliga och ej objektiva inställning i den här frågan. Och tack gudars, eller snarare: tack SKB för att inom två år så kommer sådana här hack-i-skivan upprepningar som ditt "Skalv i plattan *hack* skalv i plattan *hack* skalv i plattan" att vara helt bortsopade från varje slags diskussion om kärnkraftsfrågan.

    SvaraRadera
  15. Michael. Vi konsterar väl båda att debatten nu är klar för den här gången. Något svar på frågan hitade vi inte. Förhoppningsvis är det någon annan klok person som läser frågeställningen.
    Tänkte bara på dina små utbrott..okunnighet är kunskapens moder:)
    Värre är det med människor som låtsas vet...det brukar sluta med..det hade jag ingen aning om..
    Frågan är ställd även om så naiv..
    Någon som har kunskap om skalv i plattan?

    SvaraRadera
  16. Björn om du är så orolig så borde du nytja den underbara resusr som Internet är.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Earthquake
    http://en.wikipedia.org/wiki/Intraplate_earthquake
    http://en.wikipedia.org/wiki/Fault_mechanics

    om det inte räcker så rekomenderar jag att du tittar på den lilla refferenssidan längst ner i varje artickel och laddar hem/går till biblioteket.
    Om du trots detta inte är nöjd så skulle du kunna göra som SKB gör och prata med en geolog eller tre.

    För som du kan se så finns det kunskap om *skrämmande trumvirvel*
    "SKALV I PLATTAN"

    JAg kan inte annat än hålla med mikael och andra i att du verkar vägrar ta till dig fakta då det presenteras och hoppas att du ändrar dig och faktiskt försöker läsa innantill.

    ps: om du litar på mig så är kortversionen att det inte är ngn fara, skalv inom plattan uppstår pga ansamlingar av stress då plattorna rör sig mot varandra, men skalv inom plattorna är mer sällsynta, sker mindre ofta, har mindre magnitud och sker vid existerande förkastningar (vilka man såklart kommer att undvika vid byggande av slutförvaring.)

    SvaraRadera