onsdag 10 december 2008

Året 2008 i backspegeln

Jag brukar försöka göra en liten sammanfattning om händelser det gångna året utifrån min blogg. Så även i år om året 2008.

Det första jag tänker på är en diskussion om relation mellan "gammelmedia" dvs främst press och bloggvärlden. Jag tänkte ta upp ett exempel med expressen som jag skrivit lite om. Expressen är den av de större tidningarna som fortfrande inte länkar externa bloggar. Skälet vet jag inte riktigt då både Aftonbladet, SvD och DN hittat en form som verkar fungera för en öppnare dialog.
Expressen ja, det började med att jag skrev ett inlägg om att Kristdemokraterna porrsurfade. Jag blev lite sur för att Expressen inte angav sin källa dvs min blogg. Jag skrev till expressen men fick inget svar. Surnade ur lite och startade en blogg till Expressenbloggen. Sedan kom det en vänlig gest från Expressen där de lyfte fram min blogg i en rubrik. Expressen byter nu chefredaktör så kanske även Expressen öppnar upp för dialog framöver.Men diskussionen handlar egentligen inte om min blogg utan förhållandet mellan olka parter (upphovsmannarätt) och det fria ordet. Jag är av den åsikten att man kan låna vad som helst av olika källor, men man skall uppge källan. Så rubriken "Expressen avslöjar" är väl inget att säga om då pressen måste sälja lösnummer. Men en liten etisk synpunkt är att sedan i texten faktiskt skriva att tidningen hittat informationen/uppslaget på en blogg. Det kan nog bli ett mycket fruktbart sammarbete mellan "gammelmedia" och bloggvärlden om bara respekten upprätthålls från båda parter.

Den andra stora frågan jag ägnat mängder av tid till är FRA. Mitt perspektiv har främst varit det samarbete USA-Sverige startat när det gäller avlyssning av enskilda medborgare samt givetvis den personliga integriteten och yttrandefriheten. Det är både glädjande och stimulerande att Piratpartiet nu verkar få lite mer stöd både i medlemsantal samt människor som ser frågorna som de viktigaste i vår tid. På ett sätt är det rimligt med ett "enfrågeparti" för utan det fria ordet så upphör demokratin att fungera helt.

Den tredje saken jag tänker på under 2008 är alla väljarundersökningar som beställs huller om buller och sedan helt ovetenskpligt uttolkas. Jag surade ut på alla dessa märkliga väljarundersökningar och startade Bvu Bloggvärldens väljarundersökning. Det har varit ganska intressant ur många perspektiv. Så rösta i BvU 2008:6 när du nu ändå är här.
Just nu presenteras en Sifomätning i pressen. SvD DN AB Det finns inte så mycket att säga om den undersökningen. Det slår 1 % mellan blocken mot föregående mätning AB tar upp ett annat perspektiv om förskjutning av värdegrund. Dagen slutligen jämf v och kd en lite rolig analys. Miljöpartiet etablerar sig i väljarundersökningen för fjärde gången på kort tid som tredje största parti i Sverige efter s och m. Det finns två uppgifter som är intressanta i alla väljarundersökningar och det är bortfallet samt hur de hanterar övriga. Vi har nu två partier SD och Piratpartiet som båda mycket väl kan komma över 4% till riksdagsvalet 2010. Jag tycker fortfarande att spärren ur demokratisk synvinkel är märklig i ett land som Sverig. Även Junilistan och Feministiskt Initiativ är partier som har relativt stort stöd. Risken är att de människor som lägger sin röst på något av dessa partier 2010 inte får ut något politiskt inflytande av sin röst. Så ta bort %spärren till riksdagsvalet.

Lite trött blev jag på rikspolitik och riksnyheter och började fundera över bloggen som lokalt fenomen. Jag startade Nyköpingsbloggen som är ett litet eget projekt med att fokusera mer på en ort. I det här fallet är det naturligt att det blev min egen hemstad Nyköping. Jag har en hel del spännande tankar och ideer kring just den här bloggen. Så vi får väl se om de går i lås 2009.

Lite av en slump kom jag till Myspace och startade givetvis en blogg där också. Jag har en liten historia kring underhållningssektorn så bloggen startades främst för att få kontakt med lite gamla vänner och lyssna på musik. Det uppstod lite roliga effekter som musiker mot FRA osv. Myspace är rätt skoj tycker jag. Sedan uppstod mer av en slump en lista Musik för frihet på min blogg ettan. Här är ett bra exempel på illustrativ musik.

Så mycket av året 2008 har jag ägnat mig åt att prova lite olika former för bloggandet. Jag tog sedan en bloggout under två månader för att samla ihop mina erfarenheter och strukturera lite inför 2009.

Den ekonomiska krisen började jag skriva om redan 2007-2008. Rubriken gillar jag Ekonomerna är idioter men det är du som får betala.

Den sista viktiga frågan jag vill lyfta fram är Eva som fortfarande inte fått upprättelse trots att hon utsattes för sexuella övergrepp av makthaver samtidigt som hon var omhändertagen av samhället som 14-åring.

Det finns givetis mängder av andra frågor jag behandlat under året men det här får räcka som en sammanfattning 2008. GottNytt 2009 kära läsare. Kanske lite tidigt, men sådan är Wadström. Tidigt ute:)

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: lex orwell , , , , moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag FRAlagen Technorati om: , , fra , Icerocket om: , , fra

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar