torsdag 12 februari 2009

FRAmtidens energi och konst

Det är lite tråkigt att svensk press politiserar sig så kraftigt. Journalister och press bör verka för en debatt. Gårdagens inlägg hamnade på några artiklar som SvD och DN inte ville ha debatt på. Det är bara att acceptera och konstatera..

Idag tar aftonbladet upp de gamla kända riskerna med kärnkraft. En slutförvaring som räcker 50 år kanske var lite tillspetsat. Men betänk vilka enorma tidsrymder som kärnkraftsavfallet skall förvaras nedgrävt. Det blir våra barnbarnbarnbarnbarn..som får leva med vår kortsiktiga icke hållbara alliansbeslut att inte satsa på förnyelsebar energi utan på ålderdomlig farlig energiproduktion.

Nästa steg för alliansen är att öppna för uranbrytning i Sverige. Det kan man också kortsiktigt tjäna några miljarder på.

Både Maud och Göran lär nog få svårt med sina egna partier. Medlemmarna kanske kan vara bra att ha 2010? Vill du gå med i miljörörelsen så klickar du bara här
V-s-mp har blivit inbjuda till överläggningar om energi. (Visst är det gulligt)
De tre oppositionspartierna, S, V och MP, presenterar i dag i ett meddelande om de viktigaste utgångspunkterna inför dagens energisamtal
* Sverige ska ha ett överskott av el. Elförsörjningen till den el intensiva industrin måste tryggas.

* Större utbyggnad av förnybar energi, kraftigare satsning på energiffektivisering än vad regeringen föreslagit.

* Inget beslut tas om att öppna för bygget av nya kärnkraftsreaktorer; kärnkraften ska successivt fasas ut.
Ja så var det avlyssning, datalagring och förbud mot internettrafik. Det är nog dessa frågor som DN försöker undvika att skriva om. men några artiklar finns trotts allt. Kring fra har DN dragit in alla länkar för fri debatt!!!

Annars är det nog på bloggarna du hittar mest information. Jag lägger ut några länkar i slutet att inlägget.

FRA-lagen ska utvärderas. På torsdagen beslutar regeringen om att en parlamentarisk kommitté ska tillsättas. (Vad gulligt igen..)


Ja slutligen kulturfrågan. Vi har sett den i Sveriges kommuner där det sker en systematisk nedskärning på fria konstnärer. Den folkpartistiska linjen att det inte är samhällets angelägenhet med konst utan det är en ren marknadsfråga. Bra konstnärer tjänar pengar och dåliga får gå till arbetsförmedlingen. Nu menar jag att konst i alla dess former kan inte hanteras av marknaden. Inte ens Bankerna klarar av att aggera på en fri colamarknad.
Så låt oss alla kräva vår rätt till konst i Livet. Visst är melodifestivalen kultur. men vi behöver alla sorters musik, konst, teater, dans..Konst är människans sätt att gestalta tillvaron och det är ingen vara. Det är en grundförutsättning för ett fungerande liv och samhälle.


Så nu regnar det valfrågor. Kärnkraft, Yttrandefrihet, Konst...listan kommer att bli lång till 2010 där skillnaderna blir tydliga om vilket samhälle V till SD vill ha. Svensk politik håller på och samla sig till tydlig polarisering V-S-MP eller C-FP-KD-M-SD. Piratpartiet är en liten joker. Men jag har svart att se att den blåbruna gröten kan ändra sin politik så drastiskt att Piratpartiet blir nöjda i frågor om avlyssning-kontroll osv. Utan att analysera frågorna på djupet så ligger nog Piratpartiet och Miljöpartiet ganska nära varand i dessa yttrandefrihets och integritetsfrågor. Vi får se intressant debatt väntar...


Länkar till bloggar om inskränkningar från alliansen: Scaber Nestor Maria Ferm Erik Laakso På Uppstuds Christian Engström opassande Rick Falkvinge ja det får vara ex på några bra bloggar.

1 kommentar:

  1. Björn; det verkar som om twingly har haft problem http://stenudd.blogspot.com/2009/02/censur-igen.html Kanske är det anledningen? *hoppas i alla fall*

    SvaraRadera