söndag 29 mars 2009

Diktaturens fula tryne

Det finns idag en nyhet om skottlossning vid valen i Turkiet. vad är det som gör att en sådan fråga engagerar oss i Sverige. Det dödas människor varje sekund jorden runt. Troligen är det för att vi alla ser att våld är det största hotet mot frihet och demokrati. SvD Aftonbladet Expressen DN kommentar alla Turkiet.

Diktaturens fula tryne är temat för detta blogginlägg. Människor har givetvis olika tankar och värderinga vi alla skall respektera. Jag har länge hävdat att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti med starka anknytningar till ny nazistiska organisationer.
Dessa "främlingsfientliga" personer och grupper har givetvis en plats även de i det demokratiska offentliga rummet. Men de ny nazistiska organisationerna förespråkar våld som en metod och det är något vi aldrig kan acceptera trots respekt för yttrandefrihet och det fria ordet. Den största fienden till ett demokratiskt samhälle med yttrandefrihet är just hot och våld.
Det skall vi alla demokratiska krafter i Sverige enas emot.
Jag har i mängder av inlägg krävt svar av allianspartierna hur de ser på en maktbas där Sverigedemokraterna ingår men svar har uteblivit.
När makten är viktigare än politiken så får vi sakta en diktatur. Det här resonemanget är kanske svårt att förstå för några av mina läsare.
Kärnkraftsuppgörelsen inom alliansen och FRA-lagen är två mycket bra exempel på när demokratin slutar att fungera och individers åsikter förtrycks. Det finns även mörka krafter i rörelse när det gäller individers integritet när det gäller så grundläggande frågor som rätt till sitt eget sexliv. Påven visar tydligt att vi måste vara mycket vaksamma när tron passerar vetenskap som samhällets grundfundament i vårt byggande och framåtriktad politik.
Fascistiska och även vissa religiösa föreställningar är ett hot mot demokratin. Vi kritiserar gärna länder som Iran för att de blandat ihop den ekonomiska, politiska och religiösa makten.

Jag hävdar att Reinfeldt är farlig för demokratin just genom att makten över beslutet är så dominerande i hela hans politiska strategi. Viss handla politik om att få många att enas om en gemensam väg. Reinfeldts väg är fylld av beslutsstyrka men framförallt en bristande respekt för olika åsikter och värderingar. Sverige är inne på en mycket farlig väg genom den fasadpolitik som bedrivs. Debatten i ett demokratiskt samhälle skall pågå i det offentliga rummet och olika tankar och värderingar skall få plats. Min respekt för denna tes gör att jag även kan ha dialog med så skilda organisationer som de ny nazistiska till AFA. Trots att jag starkt fördömmer hot och våldsinslagen finns det mänskliga tankar som vi måste lyssna på.

Däremot har jag svårt att se att Svenska partier som vill tillhöra den lagstiftande församlingen riksdagen kan accepteras om de inte följer de mest enkla och grundläggande tankarna om mänskliga rättigheter och alla människors lika värde. Det finns i olika länder men då har vi inte längre demokrati då har vi diktatur.
Jag och även du ser nog trynet sticka fram både i partier som Sverigedemokraterna och hos moderaternas och folkpartiets anpassning till främlingsfientliga och i grunden ny nazistiska tankegångar. Kontroll av det fria ordet mellan partier och medborgares rätt att behålla sin integritet är ett gigantiskt angrepp på demokratin från Reinfeldt.

Så nu en uppmaning till Kristdemokraterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Moderaterna. Låt någon "känd företrädare för ert parti" kommentera det här inlägget med svar på om era partier kan tänka er att bygga en maktbas med Sverigedemokraterna.

Kanske borde svenska politiker mer se på krafterna om jämställdhet som Feminisktiskt initiativ representerar, eller liberalism som Piratpartiet representerar eller självbestämmande som Junilistan representerar. Nazismen och fachismen har prövats som politisk lösning under 30-talet med förödande samhälleliga och mänskliga konsekvenser. Mänskligheten behöver fördjupa de demokratiska tankarna och på allvar bygga och handla för en hållbar framtid på vår enda planet. För mig lyckas Miljöpartiet fånga de flesta av framtidens ödesfrågor. Kanske har vi en unik möjlighet i fria Sverige att presentera framtidslösningar för andra länder och medborgare i dessa länder. Men vi måste en gång för alla göra upp med föråldrade tankesätt. De borgerliga, konservativa och religösa krafterna har ett enormt ansvar i att försvara demokratin och inte falla till föga för misstron, hotet och våldet som politiskt medel.


Jag och mina läsare väntar på en kommentar av företrädare för varje regeringsparti. Inget svar är också ett svar.

Lite aktuell press om demokrati är SvD 1 2 3 4 DN 1 2 Aftonbladet 1 2 Expressen 1 2 3 Dagen 1 2

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan sverigedemokraterna Technorati om: , Icerocket om: ,

2 kommentarer:

 1. Radioprogrammet Kaliber är bara trovärdigt om de undersöker alla politiska partiers möten eller privata fester och jämför. Tänk Janne Josefssons valstugereportage utvidgat : )
  Vad skulle komma fram f ö med dold kamera i moskeer, synagogor, kyrkor och på SVT och SR och våldsgrupper som AFA? Sveriges radio och Kaliber vill bara hänga ut vissa.

  För övrigt i Sverige har tyvärr invandringsfrågor styrts att bli tabu om de inte belyses rätt. I USA är ämnet sex mycket tabu och i Iran att vara icke rättrogen muslim.
  SVT och SR ska sluta kalla sig fri media. Det finns en övervikt av vänsterjournalister där. Bolaget är också ett arv av politiskt (s)tyrd media och har tydligt färgat all media i vårt land.
  Att ha olika åsikter om invandring och att belysa svårigheter med svensk invandringspolitik är helt fel i Sverige. Jag har aldrig sett ett reportage där Sverigedemokraterna själva får ge svar på frågor och påståenden förresten.
  Ordet främlingsfientlig som antagligen en politiker myntat används för att stoppa kritik. Och ordet rasist har förlorat sin betydelse i Sverige p g a missbruk av ordet. Vad nytt Kaliber i journalistiskt grepp? Unga går inte på ensidig journalistik; vi lever i verkligheten 2009 med fri media på Internet och kan bilda en uppfattning genom flera kanaler.

  Thomas

  SvaraRadera
 2. Du tycker inte det är aningen lustigt att skicka ned två sossar att bevaka ett val när sossarna själva gjorde sig kända för att försöka fuska vid senaste valet bland annat genom att gömma andra partiers valsedlar?
  Socialdemokraterna har tagit ett namn som dom inte förtjänar eller ens stödjer i sin ideologi, Socialfacisterna är ett betydligt bättre träffande namn.

  SvaraRadera