söndag 12 april 2009

Ättestupan finns kanske 2009?

Ättestupa är ett brant stup där åldringar under nordisk forntid skall ha kastat sig, eller blivit kastade, mot sin död. Enligt myten gjordes detta då den äldre blivit oförmögen att försörja sig själv eller bidra till arbetet på gården. Trots att det finns många platser utpekade i Norden som sägs ha tjänat som ättestupor, anses det inte längre troligt att de faktiskt har funnits och använts, utan snarare är det en seglivad myt.

Myt eller ej, hur ser det ut i Reinfeldts Sverige 2009.
Hemmen för äldre i olika former har minskat kraftigt. I likhet med arbetslinjen så finns en bo kvar hemma linje som låter human.
Verkligheten är en annan. Många äldre bor i fastigheter de inte kan komma ur. Det betyder att pensionärerna blivit satta i en ofrivillig husarest. Reinfeldt skulle t.ex. se till att hissbidrag återinfördes så att fastighetsägare har råd att investera. men de fastighetsbidrag som delas ut under en borgerlig regering tillfaller bara villor och en smula till bostadsrättsinnehavare.

Är det så att svenska äldre drabbas av undernäring. Nu menar jag inte att pensionerna systematiskt sänkts. Pensionärer tillhör ju inte den produktiva gruppen som passar in på arbetslinjen. Arbete ger frihet. Jag få alltid obehagliga associationer till tyskt 30-tal när jag hör ordet arbetslinje.

Nej undernäringen kommer nog snarare från dåligt genomtänkt och hanterad föda. Jag skall i det här inlägget inte gå djupare in på storköken och hem distribution av tillredd mat. Det skulle kräva en mer omfattande text. Men kopplat till hem distribution av färdiglagad mat finns den "moderna" hemtjänsten. Snabba tillsynsbesök hos de äldre, med ständigt byte av personal. Jag får tankar om industriell uppfödning av kycklingar när jag ser hur matsituationen ser ut för många äldre idag. Skillnaden är att kycklingen får maximalt näringstillskott med syfte att snabbt växa till slakt. Syftet för de äldre borde också vara ett maximalt näringstillskott samt en trivsam stund i sällskap. Skulle en pensionär få för sig att vilja ha egen mat och inte via "industriköket" så får det bli micro-mat eller eventuellt en snabbstekt blodpudding.
Minuterna är så noggrant räknade för hemtjänsten att personalen omöjligtvis kan tänkas ge det lilla extra. Personalen vill nog men nu upphandlas allt och vinnare är det företag som sätter lägst pris. Så var det med fattigbarnen förr, det bud som kostade kommunen minst antogs.
Men när det gällde fattigbarnen så fanns det ju en arbetslinje. Bonden betalade några kronor och fick en slav på gården.
Det var inte så många år sedan som humanismen gjorde sitt inträde och konkurrerade med synen att människan bara är en arbetskraftsresurs.

ättestupan kanske var en myt. Att äldre drabbas av undernäring och är isolerade i sin bostad är tyvärr ingen myt. Det är ett medvetet politiskt handlande.
I det perspektivet kanske Ylva Johanssons (s) förslag förslag om förbättrad mathållning i äldrevården kanske kan ses som ett litet långsamt uppvaknande.
AB 2 3 Expr SvD

Läs även Nyköpingsbloggen som tar upp matproduktionen i kommunala kök

Mer intressant av wadström Andra bloggar om ÄLDREOMSORG, YLVA JOHANSSON, UNDERNÄRING

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar