lördag 4 april 2009

Politiksvenskan & Regeringskrisen

Nu dräller det av opinionsundersökningar igen. Demoskop är den roligaste för där svänger det ordentligt! Du röstar självklart i Bloggvärldens väljarundersökning 2009:3 när du är här. BvU är den enda oppinionsundersökningen hittils som fångat upp trenden av ett växande Piratparti.

Politikersvenskan (Demoskops senaste väljarundersökning)

Moderaterna 35,5
Socialdemokraterna 30,9
Miljöpartiet 7,5
Folkpartiet 7,3
Vänsterpartiet 6,8
Sverigedemokraterna 4,2
---------------------------------under sträcket till div. 2-----------------------
Kristdemokraterna 3,8
Centerpartiet 3,4
Övriga 0,6

Det är lite intressanta siffror. Som vanligt är Miljöpartiet tredje största partiet. Delmålet 10% närmar sig. Som alla undersökningar är det bara rock & roll och underhållning. Men låt oss låtsas att det är valresultatet. De borgerliga inkl SD får då 47.6 %. De rödgröna får 45,2. Hur mandaten från de utslagna fördelas är ett spännande gränsproblem.
Att Kristdemokraterna och centerpartiet åker ur riksdagen har jag skrivit flera gånger och det stämmer helt med mitt antagande om regeringskris till sommaren.
Idag ser vi inte krisen, vi som är medelklass och inte blivit av med jobbet. Men nu kommer effekterna inpå oss i kommuner och Landsting. Var beredda på ett kraftigt ras för moderaterna.

Många tidningar spekulerar om det är bonus inom företagen som fått utslag i undersökningen. Lite märkligt att arbetsgivarorganisationerna inte får någon kritik men att fackföreningarna får skulden för bonus i företagen. Men vi kanske alla förväntar oss att arbetsgivare och direktörer skall sno oss på pengar. Då är det moraliskt ok i trötta Sverige. Facket däremot får stå i skamvrån. Skillnaden är nog att facket snabbt kan justera genom att byta ut sina företrädare. Arbetsgivar/ägarsidan däremot lär inte byta ut sina representanter.

Skop har också gjort en undersökning. inte lika intressant som demoskop men här är den. Skops mätning är gjord 26 feb - 1 april. M 33,4 (27,5), FP 6,0 (7,3), C 6,1 (7,1), KD 3,3 (4,5), S 33,9 (35,5), V 5,6 (6,2), MP 6,7 (7,2), SD 3,6 (2,7).

Samtliga BvU undersökningar hittar du här.Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: , demoskop opinionsmätning, , , , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan bloggvärldens väljarundersökning Technorati om: bloggvärldens väljarundersökning , , , , demoskop, , Icerocket om: bloggvärldens väljarundersökning , , , , , , Press Expressen 1 2 Aftonbladet 1 2 SvD 1 2 3 DN 1 2 Dagen 1

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar