söndag 28 juni 2009

Vad är en människa värd?

Tanken dök upp då jag ser att Pakistans regering(USA) erbjuder 4,2 mijoner kronor för upplysningar som leder till att talibanledaren Baitullah Mehsud kan gripas - död eller levande.

Det känns som när jag var liten och läste böcker och tidningar om vilda västern. Då var det Indianerna som skulle utrotas med detta angiverisystem...Israel har tagit över detta terrorsystem med att sätta pris på och döda politiska ledare..och barn och & kvinnor saknar helt värde..om de är Palestinier.. Det brukar visst kallas rasism!


Men frågan handlar inte bara om ekonomi och politisk kontroll. Frågan vad är en människa värd är djupare än så. Lite amatörfilosoferande om du orkar:

När du står i skogen och ser en björk eller varför inte en liten snigel så fattar du att du ser enskilda liv. Religionen främst Kristendomen har lärt oss att människan är högst på skapelsen och mest värd. Det är lite motsägelsfullt när kristna gärna dödar andra människor i Guds namn. jag fattar inte hur de får ihop det rent logiskt.


Religionen finns för de som inte orkar med ensamheten och försöker skapa om tillvaron som faktiskt bara är. Åter till björken & snigeln. Du ser på dem och förstår att det är enskilda liv helt skilda från dig och ändå förstår du att livsprocessen förenar er. Det blir inte lika enkelt att se när du möter en människa. Det är lätt att falla i fantasin att du inte är lika skild från människan som du är från björken eller snigeln. Religionen har slagit mynt av denna längtan eller fantasi om att ensamheten inte existerar. Allt omfamnas ju av den mystiske anden och vi har ju en själ eller hur..


Sorry det är bara en dröm. Konsekvenserna av vanföreställningen att du vet vad andra tänker, vill, behöver osv blir kaos och ytterligare mardrömmar. Ensamheten är inte delbar och den är en förutsättning för Livet.


Så värdet av en människa varierar beroende på hur marknaden ser ut i det moderna samhället. Det finns bara en hållbar väg vidare rent filosofiskt och det är att alltid sätta Livet som det mest värda. Med Livet skall förstås hela livsprocessen....för är du kär i dig själv vilket vi får hoppas inser du att du i din ensamhet är beroende av att både björken och snigeln respekteras för det Liv de är. Alla är födda av en kvinna skriver Mymlan så självsäkert. Javisst Jesus behövde visst ingen far ens:) Alla är ett stort ord. Spansk skogssnigel är tvåkönad och jag har aldrig sett en mamma björk. Men vi har väl lite olika perspektiv på vad Livet är.


Jag hörde en vegan formulera att du skall inte äta de med två ögon som kan fortplanta sig. Det är så där härligt naivt och lätt att känna sympati för. Men den dagen vi är rädda om allt Liv blir Planeten en betydligt bättre plats att bo på- En bra början är kanske att aldrig mer delta i att döda en annan människa, detta oavsett om du har uniform eller ej....

Det skall bli intressant om politikerna i Almedalen tar upp frågan om vad är en människa värd. En sak är ganska enkel att säga och det är att människan har inget värde alls om hon inte har en Planet att bo på. Livets integritet är en förutsättning för människans eget liv. Människan skall självklart använda all sin kraft för att försvara övergrepp på integritet..även när det är företag. vår eller andra stater som står för övergreppen

Ja nu återgår jag till vilan under Eken tills Solen försvunnit bakom horisonten.

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: Almedalen EU ipred moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet pressfrihet frihet sverigedemokraterna Pirate bay Technorati om: , , , Icerocket om: , , fra läs även andra bloggares åsikter om ,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar