söndag 2 augusti 2009

Kritik av det ekonomiska systemet - del 3

I del 2 skrev jag att jag tänkte ta upp banken. Så då gör jag väl det nu.

För att göra investeringar krävs ett insamlande av resurser / kapital. En väg är sparande som är den ursprungliga formen. En annan form är stöld som också har en långvarig tradition i form av kolonialisering eller rena erövringskrig. Efter land, slavar olja osv..
När staten samlar in skatter för att göra investeringar kan det ses som ett kollektivt sparande.

Banken är en bra form där många små insättningar kan generera ett större kapital som en investerare kan låna. Skillnaden i den ränta spararen och låntagaren betalar driver runt bankens affärer.

Något har gått fel i vårt ekonomiska system idag eftersom banksystemet havererat och krävt stora insatser av medborgarnas skattemedel (sparande) för att bevara systemet.

Problemet kan ganska enkelt beskrivas som att den dag banken förvandlades från en institution som transfererade kapital till att banken själv skulle vara en vinstgivande affärsverksamhet så uppstod haveriet. Det finns alltså ett systemfel när vi låter den verksamhet som överför vårt sparande, dela ut sparkapitalet i bonusar och extremt höga vinster till ägarna.

Ganska tidigt så förflyttade inverterare sitt intresse från produktion till att investera i banksektorn. Då uppstår kravet på avkastning som skall vara högre än vid en investering i t.ex. en produktionsanläggning.

I USA sänktes lönerna för arbetare och tjänstemän under 70-talet. Bolagen gjorde enorma vinster som de placerade i banken. Bankerna började låna ut till arbetare och tjänstemän för att de skulle upprätthålla konsumtionen, Främst talar vi idag om bostadssektorn men det gäller även rena konsumtionskrediter. På kort sikt sågs alla som vinnare men den kris vi just nu lever i handlar om att arbetare och tjänstemän överbelånat sig och eftersom det inte skett någon löneutveckling uppstår en konkurs för den enskilde. Efter konkursen sänker arbetaren och tjänstemannen sin lön och arbetslinen bibehålls

Bankerna räddas med arbetare och tjänstemäns skatteinbetalningar och bankerna få återigen kapital så de kan köpa upp konkursbon till reapris.

Vem som tjänar på detta system behöver man inte vara socialist för att förstå. Förloraren är givetvis alla de människor som drivs in i fattigdom och som fått sin tillvaro slagen i spillror.

Men vad som är ändå större effekt är att USA och även nu Sverige belånar sig som stat. Dvs medborgarnas skattebörda ökar och ökar. Utrymmet för konsumtion krymper och krymper. Vem lånar då staterna av? Ja just det...banker.....

Det får räcka för idag men avslutar med en liten kort föreläsning på film som säger ungefär som ovanstående text men klarare och enklare.




Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: Banker Iran olja afganistan arbetslinje vatten, bostäder, ekonomi, moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet pressfrihet frihet sverigedemokraterna Technorati om: , , Icerocket om: , ,

2 kommentarer:

  1. Göran Johansson02 augusti, 2009

    Det stora problemet är "Fractional Reserve Banking", se t ex
    http://sv.wikipedia.org/wiki/Fractional-reserve_banking

    SvaraRadera
  2. Hej, jag har startat en blogg kring det här med fractional reserve banking. Gå gärna in där och skriv lite kommentarer. http://blogg.vk.se/framtidspengar Jag håller med om att FRB, i kombination med räntesystemet, är problemet. Men det går att ha kvar räntesystemet, om man inför en Folkets Bank, och räntan går till saker som infrastruktur mm.

    SvaraRadera