lördag 25 juli 2009

Kritik mot det ekonomiska systemet del 2

Del 1 blev en liten inledning kring vatten, jordbruk, bostäder. idag tänkte jag skriva lite kring begreppet resurser i västvärldens ekonomier.

Jag kan börja med när EUs miljöministrar stolt säger att de är överens om en minskning med 30%. Hm.. det låter bra att minska men vad säger de egentligen. För det första säger de att det är en gemensam förhandlingsposition under förutsättning att finansministrarna och statsministrarna stöder minskningen på 30%. För det andra säger miljöministrarna att de kan tänka sig minskningen om resten av världen minskar. Så vadå 30%...
De säger egentligen ingenting, men det låter bra i press & tv. Jo de säger att de inte kan fatta beslut!

Ekonomi är vetenskapen om att hushålla med knappa resurser. Det betyder i mitt perspektiv att det skall finnas lika mycket resurser även imorgon, gärna mer resurser.
I Västvärldens ekonomiska system finns inbakat att allt vi gör skall generera en kapitalvinst. Dvs kapitalet skall växa. Det snabbaste sättet att få kapital att växa är egentligen militärindustrin. De tillverkar ett objekt som de säljer dyrt till en stat som sedan låter objekten explodera och förstöras. Så intresset för vapenindustrin är att det finns konflikter i världen så att det finns en marknad för produkterna. Produkterna finansieras alltid via medborgarnas skattemedel så det är viktigt för marknaden att informationen / reklamen via press & tv bygger upp en hat / rädslobildmedborgarna är beredda att avstå från utveckling och välfärd för att bedriva krig.

Tanken i västekonomierna att jordens materia i form av olja, uran, metaller osv skall generera mer kapital är dödens väg för mänskligheten. Visst skall vi använda den materia som finns men då för investeringar som totalt ökar jordens resurser. Hur gör man det då? Jag kan svar i en negation att vi gör det inte genom att bedriva krig oavsett om de bedrivs i religiösa eller vanliga råa kolonialkrig typ de senaste årens oljekrig. Vad gör svenska pojkar och flickor i Afghanistan?

Jag kan inte låta bli att fläta in lite om religiösa personer. Läs om rabbinerna i USA eller varför inte om den svenske präst som ställer upp på främlingsfientligheten. Läs om hur kyrkans företrädare resonerar. Varför denna fläta, jo man skall inte dömma hunden efter håret. Alltså förlita dig inte på att någon som har en roll i samhället gör det som var tänkt. Reinfeldt är ett bra exempel på denna opålitlighet. Vem hörde honom säga innan valet att han hade som mål att kontrollera hela svenska folket och att göra en helgeneration till kriminella. Ingen hörde honom säga det, för han sa det inte innan han blev vald. Både FRA och rabbiner och kyrkan är snällt deltagande i krigsmaskinen för att behärska oljefälten...

Olja är ett ämne som vi ser tydliga klimatförändringar av när det förbränns. Det hindrar inte oss att exploateramer oljefält och pumpa upp ännu mer olja. Oljan driver västvärldens ekonomier på så sätt att vårt jordbruk & industri kan konkurrera med mänskligt arbete. Så utan olja faller västimperiet samman ganska snabbt.
Olja använder vi idag till ett "oändligt" antal "plastprodukter" - är det nödvändigt? vi har idag plastfibrer i allt dricksvatten men det talar ingen högt om.. Olja kan i framtiden visa sig vara ett mycket viktigt ämne för framställande av både läkemedel och föda och vi bara eldar upp oljan..

I västekonomierna kallas en resursförbrukning för produktionskostnad. Oljan är ett exempel på hur galet ekonomin fungerar. Oljan är ett ämne som när det är "bränt" så är tillgången förbrukad. Vilket pris kan vi sätta på något som är OERSÄTTLIGT?

Lösningen är egentligen mycket enkel för vilken ekonomi vi måste skapa. Det har egentligen ingen betydelse om vi idag väljer en vänster eller högerekonomi. De har samma grundsyn och skiljer sig egentligen bara åt på ägandet och fördelningen av "produktionsöverskottet"
Vi behöver skapa ett ekonomiskt system så ser till att våra barn har det bättre än oss och samtidigt har mer resurser. Det borde vara självklart för alla ekonomer att satsa på energiproduktion i form av sol, vind och vatten. Allt annat är att lämna en sämre värld till våra barn. Moder Jord har gett oss förutsättningen för en helt annan ekonomi än den som vi lever under nu. Ett naivt exempel är att du sätter en potatis. Du äter upp 10 och sparar två till utsäde nästa år. Hur blir det tänket när vi talar transporter, bostäder osv. Tänk lite själv, jag återkommer givetvis med del 3 framöver. Då handlar det nog om banker och utlåning.

Jag måste bara poängtera att jobblinje, arbetslinje eller vad politikerna nu så populistiskt försöker säga är en gigantisk bluff. Vi blir inte rikare eller lyckligare av att vara sysselsatta i en evig produktions / konsumtionsspiral. De olika system som byggts i vårt samhälle kring sysselsättning är främst moraliska men de bidrar också till en helt felaktig bild av verkligheten. Jordens tillgångar förbrukas nu i en rasande fart för att vi producerar meningslösheter, det är en illusion att det går att skapa "försäkringar" för framtiden. Vi har nyligen sett hur en statsminister kandidat 2006 sa att han visste hur man håll befolkningen sysselsatt. Inte ens den enkla uppgiften har han klarat. Arbetslösheten bara ökar och ökar. Kanske är det så enkelt att människor börjar sakta men säkert bli medvetna om vilket ekonomiskt system de lever i. Kanske fattar människor att de sitter på samma gren de sågar av. Kanske kommer nästa generation att göra uppror mot "sysselsättningstvånget" Betydelsen av arbete är klart överskattad. Vi behöver ganska snabbt ställa om all produktion på Jorden till att inriktas mot investeringar och kunskapsforskning. Återkommer...


Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: Iran olja afganistan eu klimat arbetslinje vatten, bostäder, ekonomi, moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet pressfrihet frihet sverigedemokraterna Technorati om: , , Icerocket om: , ,

2 kommentarer:

 1. Det känns som om du har sektledarpotential. Ditt dravel + ett gäng hjärntvättade kids = succé!

  Lycka till!

  SvaraRadera
 2. Skulle vara kul att veta vad du anser om tredje generationens kärnkraftverk som vissa länder forskar om (inte Sverige eftersom det inte tillåts här).

  Idag använder världen första generationens kärnkraftverk, vilka nu har kommit upp i en säkerhet långt bättre än till och med vind- och solkraftverken (detta inkluderar till och med dödlighet och långsiktiga skador). Däremot har de som restprodukt radioaktivt avfall som måste grävas ned i några hundra tusen år. Beräknad bränsemängd i Sverige: tillräckligt för att förse hela världen med all energi i hundra år (ökning av befolkning och ökad energiåtgång varje år medräknad).

  Andra generationens kränkraftverk håller just nu på att testas. De använder sig av dessa radioaktiva restprodukter som sitt bränsle, och har i sin tur en restprodukt som är radioaktiv i några tusen år. Beräknad bränslemängd i Sverige: för all världens energiåtgång i tusen år.

  Tredje generationens kränkraftverk finns på ritbordet och bör kunna använda sig av första, och andra generationens kärnkraftverks restavfall och ger i sin tur avfall som har så låg radioaktivitet att det är helt ofarligt inom ett tiotal år. Bränsle: Tio tusen år.

  (Sverige har en av världens största fyndigheter av kärnbränsle, men det finns större).

  Alla tre generationerna har förstås olycksrisker, men redan idag är de otroligt låga. Alla rapporter man hör är bara när ett system fullt fungerande säger ifrån att något är fel, ytterligare massor av säkerhetssystem ligger bakom. Även en väl utbildad person som med flit försöker åstadkomma en härdsmälta behöver flera timmar för att åstadkomma detta. Detta är inte tomt prat, jag känner en av Sveriges ansvariga för kärnkraftssäkerhet.

  SvaraRadera