måndag 25 februari 2008

Vilket hallå om självklarheter

En a-kassa som lämnar många utanför. En sjukförsäkring som lämnar många utanför. En arbetsförmedling som lämnar många utanför. En socialtjänst som lämnar många utanför.
Det är väl omvittnat hur dessa byråkratier gör just detta - pekar på varandra och lämnar många utanför. En väg in behövs nu.
Vad är det som gör att ingen lyckats lösa dessa självklarheter. Varför blir det ett sådant hallå när Miljöpartiet internt diskuterar den Gröna lösningen.Svaret är enkelt och ganska självklart. Det finns politiska motsättningar och särintresse.


Jag skall inte bli långrandig men peka kort på några särintressen.
Blockpolitiken
Fackföreningsrörelsen
Skattesystemet, stat - kommun, arbete - produktion
Det kommunala självstyret
Den politiska synen på gemensam eller enskild finansiering

De olika särintressen som finns är redan i debatten.
Jag vill särskilt peka på kostnaderna för nuvarande system. Eftersom en individ kan vara aktiverad i flera system där frågan hanteras som 1 ärende i varje system så genererar det mängder av byråkratiska aktiviteter. Regelsystemen och de olika organisationerna motverka i praktiken varandra. Antalet samverkansmöten på olika nivåer mellan de olika systemen är näst intill oändliga.

Jag tror inte det finns någon vetenskaplig avhandling på vad det kostar att betal ut 100:- till en medborgare (inkl alla kostnader). Jag sticker säkert ut hakan ordentligt om jag påstår att kostnaden är mer än 500:- per utbetald 100-lapp. Det är lågt räknat!


Jag hoppas vi kommit förbi debatten om fuskande medborgare. Det är väl ganska klarlagt nu att det var ett överdrivet påstående. Nu är det dax att se på de verkliga skälen till att kostnaderna ökar. Systemen är ineffektiva och det är medborgaren som alltid blir den lidande. Det är ansvarslös politik att inte snarast skapa en förändring.


Det kanske inte är så konstigt att det just är miljöpartiet som kan leverera lösningen. Miljöpartiet är inte lika bundet i särintressen som övriga partier. Det raljeras om miljöpartiets självklara krav på grundtrygghet för alla, i livets alla skeden. Det finns en mycket stark majoritet bland svenska folket för just en grundtrygghet. Vi får se framöver vad de övriga politiska partierna mäktar med i intern dialog. Det här är ingen enkel fråga ens för miljöpartiet men svårigheter är kanske till för att lösas.


Jag vill slutligen säga att arbetslinjen som framförs som något med substans i från olika partier bara är luft. Ett ord utan innehåll som betyder olika beroende på vem som säger det. Så låt oss samtidigt undersöka vad olika partier egentligen menar.


Mp: En dörr in ger ökad trygghet
Internt miljöpartidokument propositionen pdf


Det här är en fråga som intresserar det är bara att se reaktionen bland bloggarna.
Miljöpartiet förvånar mig Anna, Jävla partiledning! Ta inte min medborgarlön, Mp vill samordna trygghetssystemen, en bra idé eller?, Ett fall framåt för miljöpartiet, Försörjningsstöd är ingen försäkringslösning, Medborgarlön är dekadens, en dörr in, Var står Miljöpartiet?,Trygghet och medmänsklighet, Blomman bitterhets pinsamma utsläpp i det blå, Medborgarlön på tapeten igen, Där ser man..., Bra förslag av MP, Om varför mp:s trygghetssystem är bra och varför det aldrig kommer att hända, Skrota dagens a-kassor? Rätt steg av De gröna - men bara om man är villig att ta fler steg...,Tillnyktring hos (mp) öppnar för samarbete, Miljöpartiet dammar av förslag om medborgarlön, Rådslag som demokratiska fernissa, Mp - svårt att hamna rätt när man saknar analys, Lägg ihop allt, m.fl.

Dn1 2 AB SvD1 2 Expr1 2


Andra om , , , , , , , , , ,
Technorati Tags:
, , , , , , , ,

Intressant

2 kommentarer:

  1. Håller med om att mycket kan bli bättre när det gäller samordningen i trygghetssystemen. Men... räkneexemplet på vad det kostar idag att administrera utbetalningar ur trygghetssystemen är ju helt åt skogen. Du behöver inte vara vetenskapsman för att dividera respektive myndighets utbetalningar med deras förvaltningsanslag. Arbetsförmedlingens förvaltninganslag är 4.6 miljarder. Man betalar ut det tiodubbla i direkta och indirekta utbetalningar till svenska folket.

    SvaraRadera
  2. anonym
    Självklart kan man räkna som du gör. Jag skrev också att det saknas vetenskapliga studier.
    Plocka bort rena transfereringar ur utbetalningarna och glöm inte att det är flera myndigheter inkluside den politiska organisationen.
    Kanske är det så att stora delar av det ekonomiska biståndet (socialbidrag) skulle försvinna om de andra systemen fungerade.
    Men som jag skrev sticker jag ut hakan lite så kom gärna med korrekta beräkningar.
    kanske kan man räkna in en del av Landstingets kostnader för att delta i olika myndigheters utredande också....

    SvaraRadera