måndag 18 augusti 2008

Framtidsbloggen

1994 skrevs den första bloggen (kanske) och hur ser framtidens blogg ut. Funderingen kommer från att jag funderat en hel del över förändringen av svensk press.

Bloggen är snabb, subjektiv, kommunikativ och oftast ytlig. Det är exakt den utveckling som svensk press genomgått. Nu är det inte bloggen eller ens läsaren som styr den utvecklingen utan helt den teknikutveckling som skett.

Hur den tekniska utvecklingen ser ut om 20 år vet ingen idag. Troligen har vi organiska "datasystem" som radikalt förändrar kommunikationen. En rimlig utgångspunkt är ändå att utgå från det vi ser idag och tänka oss en ytterligare förenkling.

Jag kommer att skriva ett antal olika bloggar på det här temat. Skälet är att bloggen är så bred och det finns klart olika typer av bloggar.

Jag börjar med den politiska bloggen.

En stor del av de "politiska bloggarna" är idag presskommentatorer och har ingen egen egentlig agenda. Det finns undantag och 2007 års politiska blogg Isabella är ett bra exempel. Nu är hon inte politiker heller vilket nog är ett tecken i skyn.

Den politiska bloggen kommer att få en helt annan riktning än idag.

Den politiska bloggen kommer dels att förändra form till en fördjupad analys. Att jag är så säker på att det är bloggen och inte pressen som kommer att svara för fördjupningen är endast av kostnadsskäl. Enskilda politiska specialister kommer att framföra sina tankar och kunskap via bloggen. Eftersom dessa enskilda personer inte drivs av ekonomi utan mer av ideologi och engagemang så kommer arbetet att ske "oavlönat". Läsekretsen som är viktig för en politisk skribent är också betydligt större via bloggen än via en traditionell bok.

Den andra utvecklingen av den politiska bloggen hänger samman mer ett mer individualiserat samhälle. Direkt demokrati och personval är begrepp vi kommer att leva med. Den enskilde politikern, som kanske inte ens är partiansluten, kommer att använda bloggen för att föra fram sitt budskap och hålla kontakt med just sina väljare.

"FRA-bloggandet" är en mycket spännande utveckling som vi kommer att få se mycket av i framtiden. Så nästa blogg på temat "Hur ser framtidens blogg ut" kommer att behandla den individuella kollektivismen i bloggosfären. När den bloggen kommer. Jo när jag får lust:)

Så en fråga du som skriver politisk blogg eller en blogg överhuvudtaget kan svara på är.
- Hur tror du att din egen blogg ser ut om 10 år?-

4 kommentarer:

  1. 1. Kommentaren blir det som kommer i fokus. Kommentaren är ju det som blir början till diskursen, samtalet. Utvecklas samtalet fritt får vi mångfald. Mångfalden gynnar artrikedomen. Artrikedom och mångfald ger fler vägar att komma fram på, för att t.ex. lösa olika problem, eller vara kreativ.


    2. Kommentarerna till olika inlägg, vare sig det är ett blogginlägg, en kommentar till blogginlägget, eller ett inlägg/kommentar någon annan stans, kommer att kunna göras UTAN att någon kan moderera det. (så är det redan nu, vilket jag på ett primitivt enkelt sätt visat genom att ta bort kommentatorsfunktionen på denna blogg, och istället öppnat en omoderad newsgroup där man fritt kan kommentera och diskutera. Det bästa vore dock om dessa kommentarer kunde "flyta omkring" på nåt sätt, där man följer diskussionen och dess utveckling så länge man finner ett värde, och kan återvända om man får lust för det).


    3. Gränsen mellan det som är blogginlägg, eller kommentar, kommer att försvinna, och istället, vilket redan håller på att ske, så kommer vi att få en ämnesfokusering. Verktygen för denna ämnesfokusering är dock inte riktigt utvecklade ännu, men de kommer. Vem hinner följa 20-30 bloggar, gör egna kommmentarer på dessa, och sedan sitta och gör uppföljningar på dessa? Det är ämnet och diskussionen som är det intressanta, inte den personliga bloggen. Jag ser mer den personliga bloggen som en plats där man kan publicera en personlig åsikt i primitiv form. Men i övrigt så är bloggen ett klumpigt verktyg. Bloggen är bara en klumpig början på vad som kommer att komma, och vad det finns möjlighet att utveckla den nya tekniken till. Med teknikens utveckling kommer vi att få oväntade användningar som utvecklarna/teknikerna/ingenjörerna aldrig tänkt att deras teknik skulle användas för. Nya sociala beteenden och användningar (emergence) kommer att framträda, och ett ställe där det kommer att framträda och utvecklas extremt snabbt är Kina. Chansen finns att Kina kommer att komma med överraskningar, både när det gäller den politiska utvecklingen, och den ekonomiska, som en följd av en accellererad utveckling inom tekniken inom landet och de erfarenheter man får därav, speciellt det sociala.

    http://steptoleap.blogspot.com/2008/08/tankar-kring-bloggande-och-dess-framtid.html
    (http://sites.google.com/site/freediscursion/blog-free-discursion, vilket är ett exempel på en politisk reaktion från en annars icke politiskt aktiv individ).

    SvaraRadera
  2. Om tio år har Adland (hehe, den har ju redan left i tio år)

    1) mer egenproducerade prylar, småfilmer, podcasts, och vadvinuhittarpå härnäst.
    2) anställda som arbetar på bloggen
    3) All content lyft från enbart webb till alla apparater man kan bära med sig också.
    4) innehållet ( i sin helhet) syns på andra sajter allt oftare med samarbetspartners.

    SvaraRadera
  3. Om tio år skriver jag nog inte "Heja Abbe" längre. Då är Abbe tretton år och vill kanske inte vara en offentlig person.

    Förhoppningsvis är det inte så många fler hjärtoperationer på Abbes agenda.

    Om jag får bestämma.

    SvaraRadera
  4. Detta är en så stor fråga att jag inte ens vågar svara på den,
    i risk för att undanskölja alla tvivel om jag är korkad eller ej.
    -ehm-
    Eller så är det precis vad jag nu har gjort genom detta svar...

    Överlåter däför detta åt dem som är mer kunniga inom framtid och spådom. :)

    SvaraRadera