fredag 13 februari 2009

Vetenskapens politisering

Min syn på vår förmåga att förstå och förklara verkligheten är att vi skall ha en grund i vetenskap. Tro kan människor ha bäst de vill. Att undervisa om utvecklingsläran med hjälp av religionen är rent av sjukt. Vi kan säkert hitta lite regler om hur vi skall vara mot varandra i trosregler men den kan aldrig beskriva verkligheten. Så att tillåta skolor att prata om Gud istället för Darwin leder bara till en fördummad befolkning. Om det är syftet så är det begripligt.

Men vetenskapen som grund kan missbrukas. Jag har ett par aktuella exempel jag vill diskutera. Jag startade 2008 något som heter Bloggvärldens väljarundersökning. I 2009:1 som pågår i ca 13 dagar till här på bloggen har 860 röster avlämnats. Nej det är ingen vetenskaplig undersökning. Ändå genomför jag denna undersökning månad efter månad och år efter år. Varför?
Jag har i samband med valen varit intresserad över skillnaden mellan de "vetenskapliga" väljarundersökningarna och verkligheten dvs valet.
Det jag upptäckt var dels att de styrs och beställs i olika syften samt att resultaten presenteras ovetenskapligt
Jag har skrivit så mycket i frågan så titta på de här där jag lyfter fram att Miljöpartiet är Sveriges tredje största parti Väljarundersökningar kraftiga förändringar framförallt kan du läsa Väljarundersökningar och blockpolitik

Vartefter jag studerat hur opinionsundersökningar presenteras i svensk press har jag börjat fundera på sambandet mellan politik och press. Så mitt intresse har liksom lämnat själva vetenskapliga undersökningen till hur Vetenskapen används av politiken.

Nu har vi ett underbart tillfälle att granska den frågan. På kort tid så förändrar centerpartiet och övriga borgerliga partier sin energipolitik.
Vi vet att enorma summor satsats av kärnkraftsindustrin och kanske (vilket får vara osagt tills det är bevisat) politiska partier och närstående organisationer.
Den fasen kampanjen är inne i nu är att förankra eller bevisa att svenska folket tycker det är en bra utveckling. Här kommer opinionsundersökningar och pressen in i bilden.
Nu presenteras en mängd slutsatser och fokus är att sätta press på den socialdemokratiska ledningen. Så kära vänner se sambandet och fundera över hur undersökningarna är gjorda och beställda. Observera att vetenskapen politiseras och då är det inte längre vetenskap. Då är det tro och möjligen blå drömmar om snabba pengar.
Här på bloggen så visar den "vetenskapliga" undersökningen att Piratpartiet får 32 % av rösterna. Så det är nog dax att börja fundera över populism och snabba beslut som har blivit folkpartiets & moderaternas varumärke.

Mp presenterade en kort text om energiförhandlingarna som kan vara intressant. Aftonbladet hade en artikel om slutförvaring som är vetenskapligt intressant.
Energisamtalen fortsätterEfter dagens inledande samtal med Maud Olofsson och Andreas Carlgren är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet beredda att fortsätta diskussionerna för att kunna nå en blocköverskridande uppgörelse om energi- och klimatpolitiken.- Vi hade ett bra samtal, säger Maria Wetterstrand. Vi tog upp en lång rad frågor där regeringen inom kort lovade komma med ytterligare underlag, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand.- Det för tidigt att prata om huruvida man ska komma överens men det var inte heller syftet med dagens möte, säger Maria WetterstrandDe rödgröna vill ha en snabb utbyggnad av den förnybara energin - inte en dyr och långsam utbyggnad av kärnkraften. De rödgröna vill att Sverige går längre än EU:s minimikrav när det gäller klimatkraven.Inför dagens möte presenterade de rödgröna partierna några viktiga utgångspunkter.Det finns ett behov av en större utbyggnad av förnybar energi och kraftigare satsningar på energieffektivisering i Sverige än regeringen föreslagit. Det ska finnas en målsättning att Sverige ska ha ett överskott av el. Elförsörjningen till den elintensiva industrin måste tryggas.Inget beslut får tas nu om att öppna upp för att bygga nya kärnkraftreaktorer. Kärnkraften ska successivt fasas ut med hänsyn till sysselsättning och välfärd.
Undersökning av dn i AB DN SvD
Energisamtal Idag möter Olofsson oppositionen ”Energisamtal i positiv anda”...
ANALYS: Energifrågan kan cementera blocken
Fortsatta energisamtal Spännande möte Energisamtal får ny laddning Energisamtal kommer fortsätta Ab
Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: , demoskop opinionsmätning, , , , , , moderaterna , centerpartiet, folkpartiet, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet sverigedemokraterna bloggvärldens väljarundersökning Technorati om: bloggvärldens väljarundersökning , , , , demoskop, , , ,, Icerocket om: , , fra bloggvärldens väljarundersökning , , , , , ,

1 kommentar:

  1. *fnissar förtjust*

    Vänta nu här Björn. Påstår du att du bryr dig om vetenskap i kärnkraftsfrågan?!

    *rullar omkring på golvet i asgarv*

    Åh gudars, det är lika skoj att höra det som att påven skulle säga att han välkomnar vetenskap omkring Jordens uppkomsat. :D

    SvaraRadera