söndag 19 juli 2009

Opinion juli, senaste väljarbarometern

UnitedMinds / Aftonbladets julibarometer över partisympatier visar några förändringar SD, FP och C minskar och V ökar sedan senaste mätningen. Miljöpartiet är Sveriges tredje största parti.


Det har skrivits rätt många kommentarer som jag länkar till om du vill läsa mer.


Jag kan inte låta bli att påpeka att det Bloggvärldens väljarundersökning upprepat som trend under mer än 1,5 år nu är att Sverigedemokraterna och Piratpartiet passerar 4% -spärren till riksdagen nu verkar omfattas av fler opinionsinstitut. Det har varit mycket segt att få alla opinionsinstituten att särredovisa dessa två partier. I Bvu som ständigt pågår kan du rösta på alla partier. Det blir också tydligt att andra partier och osäkra får en liten andel när alla partier presenteras i frågan.

Det måste nog ses som en politisk handling och ej vetenskap att genomföra undersökningar där intervjupersonen bara ges ett reducerat val. Troligen är det därför de flesta opinionsinstituten får så stor andel övriga, vet ej eller inget svar alls. Det som kan observeras är ett svar jag använder som är formulerad. "Jag har slutat rösta". Den andelen har kraftigt minskat när Piratpartiet gjort entre på den politiska arenan.


Lite kort om valet 2010. Centerpartiet och även folkpartiet ligger mycket illa till och skulle nog behöva byta partiledningar för att inte åka ur riksdagen. Kristdemokraterna är det nog ingen större fafa med längre då de öppet slagit in på den ultrakonservativa linjen. Där finns det många väljare att hämta. Se bara på utspelet om registrering av aborter, det lär komma mer från den kristna högern. I slutänden väljer nog ett stort antal Sverigedemokrater att rösta på Kristdemokraterna så en kvalificerad gissning är att Sverigedemokraterna inte klarar 4%.


Kontroll och övervakningspolitiken som Reinfeldt och Björklund satsat stort på inom flera politikerområden har visat sig slå riktigt slint. Åreigen en gissning och det är att Piratpartiet kommer upp till ca 6 - 7 % i riksdagsvalet under förutsättning att de klarar av att framstå som ett liberalt alternativ i mitten av svensk politik.


Avslutar med ett grattis till piratpartiet. Det är ett grattis med sur eftersmak.För hur kan det komma sig att vi nu på 2000-talet helt plötsligt behöver slåss för individens integritet. Dessutom när vi har en borgerlig regering som historiskt vunnit poäng på att framstå som individens försvarare...Jag fattar egentligen ingenting att hur svängningen mot statskontroll kunde ske inom borgerligheten. Traditionellt är det ju v och s som förespråkat värdet av staten.

2010 får vi en regering med v-s-mp. Socialdemokraterna är lite segstartade i valarbetet. Det är ju inte så konstigt då partiet av tradition regerat och utvecklat Sverige. Alliansen däremot verkar inte fattat att det är moderaterna som styr Sverige nu. Det är ett evigt tjat från den idetomma borgerligheten om vad socialdemokraterna vill. I Nynäshamn vann Socialdemokraterna EU-valet lätt. Det är nog inte många som håller med om mitt antagande om att Socialdemokraterna kommer ordentligt över 40% i valet 2010. Svenska folket gav Moderaterna en möjlighet att visa på sin jobbpolitik. Nu ser vi resultatet. Arbetslöshet, ökade socialbidrag och kraftigt ökade utlandslån. Igen..som vanligt när moderaterna fått möjlighetet att visa att politiken håller så blir vi allt mer belånade och bidragsberoende.


Jag håller på och skriver ett inlägg om EU som kommer att visa hur illa det egentligen är ställt med friheten i Europa. Det kommer vad det lider..


Press AB 1 SvD 1 DN 1 Local 1 Ystad 1 HD 1 Kristianstad 1 Sydsvenskan 1

Bloggar: om abortregisteringm ,väljarundersökning

Nej till abortregister och kristdemokrater!Fredrik Lundh Alliansen blöder (bloggoskop)Bloggarna.se PP:s osunda konkurrensBadlands Hyena Just därför är Kd minstLasse online Kd fiskar i grumligt vattenRoger Jönsson SD och PP aspirerar som inhoppare för KD Signerat Kjellberg Sd eller piratpartiet kan bli vågmästareJonas Morian PromeMorian Opinionsmätning och aborterAnne-Marie Ekströms blogg Tur att de finnsBlackCat.se / Strid på knivsegg om regeringsmaktenPeter Andersson - med rätt att tycka.... PP och SD över fyraprocentsspärrenJinges Web och Fotoblogg 4,2% för PP och aborterVarför inte? Valsystemets svagheterDin ledamot i riksdagen - Göran Pettersson /
C: Från tredje största parti, till att hamna utanför riksdagen på fyra år?Bloggen Bent De mest segregerade områdenaSvensson Kära Bredbansbolaget (ett öppet terroristbrev) Du har inte läst dina egna rapporter, Beatrice Ask! Juli 18, 2009 - Justitieministerns dubbelspel om datalagringsdirektivet Svar på tal till Beatrice Ask Det bästa med Stockholmsveckan Tvivelaktig nytta av abortregister Hur mycket vapen har du i DITT vänsterfäste? KD vill registrera alla aborter SD och PP över fyraprocentsnivån Alliansen blöder (bloggoskop)Bloggarna.se Hur ska man förstå opinionsundersökningar egentligenStockholmsvänstern SD och PP aspirerar som inhoppare för KD Signerat Kjellberg September 2010 blir spännande och lite skrämmandeNattportierens liv Jag ser fram emot ett högintressant politiskt år Vilket kaos det skulle bli Just därför är Kd minst PP fortfarande ett odemokratiskt val Opinionsmätning och aborter Sd eller piratpartiet kan bli vågmästare
snart är hälften av våra väljare borta. 4,2% för PP och aborter Stoppa förslaget i papperskorgen
Det var en gång...Stegmannen Varför behövs Piratpartiet...

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: Synovate United Minds synovate, demoskop opinionsmätning, , , , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan bloggvärldens väljarundersökning FRAlagen Technorati om: bloggvärldens väljarundersökning , , , , demoskop, , fra , Icerocket om: bloggvärldens väljarundersökning fra , , , , , ,

2 kommentarer:

  1. Ett välskrivet inlägg, jag tyckte mycket om det. Får hoppas på att prognosen din står sig. :)

    SvaraRadera
  2. Marianne Samuelsson, tidigare språkrör för miljöpartiet, åsidosätter strandskyddet för ekonomiska intressen. Ytterligare ett bevis på brister i den representativa demokratin. Vi behöver direktdemokrati!

    SvaraRadera