söndag 24 augusti 2008

Sifo väljarundersökning


Klicka på bilden så ser du orginalet i SvD...

Socialdemokraterna är större än hela alliansen 42,8 - 40,7. Titta vi på blocken har v+ s 47,9 och c+fp+m+kd+sd 45,1. Jmf vi oppositionen v+s+mp 53,4 med alliansen 40,7 är skillnaden 12,7%. Börjar sd bli ett politiskt alternativ eller ej det sysselsätter många kommentatorer idag. Eftersom v+s+mp varit tydliga i att sd inte är en samarbetspartner så återstår att se hur högerblocket agerar Jag har skrivit två inlägg tidigare som kan vara intressanta. Dels hur väljarundersökningar presenteras och används av media. 1. Läs här . Ur det perspektivet har Svd ställt upp partierna på en höger -vänsterskala och försökt hitta lite relevanta färger på partierna. Jag räknar sd som ett brunt parti men Svd väljer svart. 2. Läs här.

Har FRA gjort något genomslag.

Dagen & DN ställer upp resultatet på det här sättet. Märklig ordning. Inte block eller bokstavsordning? Socialdemokraterna 42,8 (+ 1,2), moderaterna 22,2 (- 0,4), folkpartiet 6,8 (+ 1,1), centern 6,7 (+ 1,2), miljöpartiet 5,5 (- 1,1), vänsterpartiet 5,1 (- 0,3), kristdemokraterna 5,0 (+ 0,6), sverigedemokraterna 4,4 (+ 0,2).

Det är svårt att spekulera men lite grova gissningar från mig är att Bildt och Björklund har lyckats behålla en del konservativa väljare med sitt hetsande mot Ryssland och för Nato. Georgien var en av de aktuella stora händelserna som kan skapa otrygghet hos medborgare. Hade inte Bildt klivit in så aggressivt hade nog fallet för moderaterna varit större.

Centerpartiet och folkpartiet har visat sig i media med att de inte vill ha en stat som läser våra brev och lyssnar på vår telefon. Socialdemokraterna har stärkts och i situationer av otrygghet så väljer människor tydliga kända alternativ. Miljöpartiet har nog fått en del stryk av att socialdemokraterna nu lägger fram de förslag som s-mp är överens om.

Jag skulle nog våga säga att FRA syns även i denna Sifoundersökning trots att det totalt inte skett så stora rörelser över blockgränserna. Generationsperspektivet säger något som politiker i det borgerliga blocket borde fundera över. Nu visar inte Sifoundersökningen på just detta men vi har fått en kraftig polarisering mellan ung - gammal i frihetsfrågor. Vi har fått en polarisering överhuvudtaget som gynnar populister som sd. Min slutsats är att moderaternas storhetstid i svensk politik är över. Reinfeldt har helt glömt bort de grupper som inte producerar varor på marknaden. Vi får se vad budgeten säger men klarar inte Reinfeldt av att säkra ålderdommen med pensioner och god sjukvård och omsorg så försvinner nog även de äldre män och kvinnor som är moderaternas huvudsakliga stöd.

I Bvu Bloggvärldens väljarundersökning 2008:4 återstår några dagar till slutresultat. Du kan fortfarande rästa. Bvu är inte vetenskaplig eller på något sätt tillförlitlig som de andra undersökningarna. Huruvida Sifo klarar av att spegla opinioner kan säkert ifrågasättas det också. Frågan är om alla dessa väljarundersökningar, det kommer snart fler, påverkar politiker. Självklart gör de det. Så FRA-protestanterna inom c+fp lär nog vara stärkta efter denna undersökning. Reinfeldt lär ha mycket att fundera över...

Jag har börjat intressera mig för rubriksättningar i press och bloggvärlden. Så här är ett gäng rubriker som tar upp SvD/sifoundersökningen.

Kraftigt övertag för oppositionen Alliansen: bättre på 08-or än brudar Små förändringar i väljaropinionen Halvtidsresultat Opinionsläget Små förändringar i väljaropinionen

Det är underbart att vara sverigedemokrat! En regering ungdomen ratar Rätt om trenden, fel om styrkan Enorm vänsterdominans bland ungdomar Opinion, FRA, OS, A-kassa m m Sd redo för riksdagen … SD får 4,4 % Söndag v.34 2008 Chanser och Procent Rasistiskt nyhetsfilter ger SD fler valjare? Rasisterna kommer in i Riksdagen Ny sifomätning Att Sverigedemokraterna växer är inte förvånande Vad var det jag sa? SIFO: SD 4,4% Kärnväljare – ja då vi finns… Sd över riksdagsspärren igen Sifo: ökning för regeringspartierna i sommar

En liten återblick av Schlaug

Mer intressant av wadström. Andra bloggar om: sifo , , , , demoskop opinionsmätning, , , , , , , moderaterna , vänsterterpartiet, , miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, sverigedemokraterna, feministiskt initiativ, piratpartiet junilistan bloggvärldens väljarundersökning fra yttrandefrihet tryckfrihet övervakning pressfrihet frihet FRA-lag FRAlagen Technorati om: , , , , demoskop, , ,Icerocket om: , , , , , ,

1 kommentar:

  1. Bra inlägg Wadström...
    Däremot så reagerar man en hel del när en Miljöpartist kallar Sverigedemokraterna för "populistparti"? Har man redan glömt sin egna historia inom ogräsrörelsen?

    SvaraRadera