tisdag 13 januari 2009

Friheten i Sverige

Nu publiceras mätningar om frihet.DN och SvD är två av tidningarna som refererar. Den politiska friheten i världen minskar för tredje året i rad. Det visar en årlig undersökning över 193 länder och 16 andra områden från den amerikanska organisationen Freedom House. Länken till källan i USA hittar du här

Jag skulle vilja föra in en annan bild som handlar om värderingar. Klicka på bilden så kommer du till källan

Sverige är det land som har minst tro på det kollektiva kyrka-stat och högst värde på individen.

Dvs vi upplever oss mest som individer och därmed mest fria i världen. Men frågan är den en riktig bild vi har om oss själva och vårt land.

Det finns många perspektiv och vinklingar på frihetsbegreppet. Jag skriver alltid om yttrandefrihet och jag vill ge några snabba bilder samt en aktuell fundering om bloggar bloggportaler och media.

Det första jag tänker på är FRA och hur en regering med "liberala" partier som c och fp kan införa en total övervakning av alla individers mail och telefonsamtal. Det man kan säga som är positivt är att det både bildats ett nytt parti, Piratpartiet och att frågan blir valfråga 2010 eftersom även v-s-mp vill göra om hela lagstiftningsprocessen.

Det som har blivit en återkommande fundering hos mig är vår rätt och möjlighet att publicera Det är en grundläggande del av vår frihet att få uttrycka oss i tal och skrift utan att vara rädda för represalier från en statsmakt. Frågan är om kontrollen i Sverige är i klass med Kina men mer dold och finmaskig?

Jag har på olika sätt genom åren råkat ut för att inlägg jag skrivit försvunnit i indexeringar . Det här har föranlett mig att vi måste se till att olika portaler är fria både från press och statlig kontroll. Nu blir det lite tjatigt att ständigt skriva om det temat men en kommentar i gårdagens inlägg fick mig att fundera igen över censur i Sverige.

Jag klipper in kommentaren här och mina följande funderingar.

"m00ns Hellre upplyst än nedsläckt sa...
Kul att du är uppskattad även om dom bara läser din blogg ibland utan att det leder till en artikel så har du påverkat dom iaf.Har också fått ett förhållande med media dock inte lika positiv som din. Iom att alla blogg inlägg för dom tre största tidningarna (vad jag vet) SVD, DN och aftonbladet kontrolleras av ett och samma företag så har det inneburit för mig att det företaget nu klipper mina länkningar från tidningarna. Troligen är det en och samma person som fått för sig att mina inlägg är samhälls farliga då rev10.korbergschottenius.se är adressen som dyker upp när det sker på en tidning sen går det nån dag och samma adress dyker upp på den andra tidningen och tar bort redan godkända länkningar som kan vara en dag eller två gamla.Nu senast blev ingen länkning godkänd av svd. Med aftonbladet är det lite annorlunda. Där hålls dom bara tillbaks tills ett par bloggar kan läggas före så mitt inlägg inte syns på framsidan. Nu kan jag givetvis inte tvinga någon tidning att länka för att jag länkar dom. Men dom kanske kunde vara tydligare med sin policy eller meddela om man är för samhälls omstörtande. För det är lite retfullt att extremist bloggar får vara kvar med 10 tal olika länkningar med ett blaj inlägg när mina tas bort. Man vill inte gärna tro att vissa bloggar hålls undan media och andra av det enda företag som nu styr blogg flödet.MvhSen ska du vara glad över att din blogg läses och andras avundsjuka får du se som nåt positivt."
13 januari, 2009
"Björn Wadström sa...
Det låter lite trist men jag tror inte orsaken är det du skriver.Jag var inne och tittade på din blogg. Om du inte misstycker så är det för mycket länkar i förhållande till den text du förmedlar.Prova och kommentera en artikel i t.ex Svd med lite relevant text och bara en länk så tror jag det ordnar sig. SVD och DN når du med ping via twingly och aftonbladet via bloggportalen.Prova sedan tidning efter tidning med relevant text och få länkar. Hör gärna av dig om du fortfarande "ser" någon "censur" så får vi väl hjälpas åt att skriva.
13 januari, 2009
Björn Wadström sa...
@m00ns Hellre upplyst än nedsläckt Det blev ett lite snabbt svar tidigare. Jag har skrivit till info@korbergschottenius.se, ville@schottenius.se , pelle@korberg.com och bett dem titta på vår dialog så får vi se om jag får något svar. kanske kan de svarar här på bloggen.Det finns fler bloggar som tar upp frågan. t.e.x http://bloggtidningen.se/2008/02/23/nar-bloggarna-kampanjar/
Oavsett det bloggarna skriver om så är det intressent att läsa om rev10.korbergschottenius.se och redaktionerna.Men som sagt jag väntar på svar så får vi se. Jag tror fortfarande att dina inlägg handlade om för många länkar. Men just nu är jag lite osäker.
13 januari, 2009
Björn Wadström sa...
Hej igen det här börjar bli intressant. Jag kollade mina egna loggar och hittade 2009-01-10 00:35:13 83.241.187.10 rev10.korbergschottenius.se http://admin.twingly.se/UserPages/Abuse.aspx
Men troligen hänger det samman med det här inlägget http://wadstrom.blogspot.com/2009/01/fr-man-skriva-vad-man-vill.html
som var en vidareskrivning på det här inlägget som blev stoppat och borttaget både här och där.

Det inlägget hade en massa länkar. Men som jag fortfarande anser vara mycket relevanta för inlägget. Jag ser en annan gemensamtråd och det handlar om kritik av Israel. men det tror / hoppas jag inte är skälet. Vi får hoppas jag får ett svar på mitt mail.
13 januari, 2009"


Nu kanske censur är fel ord men det blir samma effekt det skrivna ordet når inte ut.
Så självklart skrev jag ett mail
Till:
info@korbergschottenius.se
CC:
ville@schottenius.se
BCC:
pelle@korberg.com
Ämne:
Svar önskas
Kan ni svara på en fråga om rev10.korbergschottenius.se.
Det finns en hel del funderingar på nätet om vad det här är.
Ni kan läsa en fundering jag försökte besvara.
Men har den med ert företag att göra och vad för uppdrag har ni t.ex. i relation till twingly?
läs kommentarerna till det här inlägget som exempel http://wadstrom.blogspot.com/2009/01/gammelmedia-och-bloggosfren-samarbetar.html

Tacksam för svar ASAP
Mvh
Björn Wadström


Svaret kom snabbt och korrekt
Från:
Klas Karlsson
SV: [info] Svar önskas
Prioritet:
Normal prioritet (Ändra)
Hej!

Körberg Schottenius Partners äger Interaktiv Säkerhet, http://www.interaktivsakerhet.se/. Interaktiv Säkerhet har uppdrag där anmälningar av inlägg i Twinglybloggar ingår.
Mvh
Klas Karlsson

Det här leder då fram till den svåra frågan vem beslutar om ordet skall få vara kvar eller inte. Var är yttrandefrihetens gräns i Sverige? Framförallt ger dialogen ovan om friskolan en mycket intressant bild av hur grunderna för "censur" skapas och tillämpas.

Nu kommer någon att säga att media själv avgör osv. Frågan om det är så enkelt. Media har ett ansvar för det fria ordet. Dessutom kommer jag ihåg när regeringen släckte en server. Så frågan är rätt komplex om just frihet.
Jag avslutar med en bild jag älskar. Den säger allt!


9 kommentarer:

 1. Sedan får man heller inte heller glömma den sviktande religionsfriheten i Sverige; vars tydligaste exempel är statens tvångsreformationer av Svenska Kyrkan. Det senaste fallet är väl vigningen av samkönade...

  SvaraRadera
 2. @anonym
  Nu är jag ateist så det här med Gud får väl de troende fundera över. Däremot blir det märkligt om vissa i en allmän föreningen diskrimineras. All kärlek är väl ändå äkta kärlek. Vad jag förstått är det just kärlek religionen gett sig ut för att förmedla.
  Besluten om Svenska Kyrkan och samkönad vigning har jag förstått att v-s-mp-c-fp-m. det betyder att det finns representation för nästan hela Svenska folket. Så visst måste man i en demokrati acceptera att några individer inte blir nöjda. Men de i Svenska kyrkan som är emot beslutet borde väl kunna skaffa sig en egen privat sekt så kan de froteras med varandra och vara nöjda. Så löser man nog den "frihetsfrågan " bäst.

  SvaraRadera
 3. Att det bara skulle finnas en ande person som sköter länk blockningen i dom tre största tidningarna måsta falla på sin egna orimlighet.
  Då även länkningar tas bort veckor efter publicering och det alltid är samma ip som gör det låter det märkligt. Antal länkningar spelar ingen roll kolla här.
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=867192

  Totalt borttagna länkningar i efterhand december:
  http://m00nster.blogspot.com/2008/12/en-kupp-fr-demokrati-och-rttvisa.html

  Vad som skulle förandleda denna blockering finns inte presenterat och någon policy har jag inte fått ta del av.

  Det är missvisande att påstå att det är tidningarna som bestämmer för enl dom så har dom lejt ut admin jobbet och har ifrån sagt sig ansvaret. Alltså kan man sluta sig till att ett enda företag nu styr allt blogg flöde efter eget huvud. Passar det inte "chefen" det du skriver tar dom "död" på din blogg.

  Kan kanske förklara avsaknaden av vissa bloggar när dety ska delas ut pris.

  SvaraRadera
 4. @ m00ns Hellre upplyst än nedsläckt
  Du talar om flera olika saker.
  Den länk du visade till DN var utan länkmöjlighet. Tidningarna själva väljer vilka artiklar de vill öppna för dialog (länkning)
  Där är det redaktionen som beslutar.

  När länkar tas bort så är det företag typ det vi talade om senast som tar bort länkar.
  Jag håller med dig om att det saknas tydlig policy. Tidningarna behöver inte nödvändigtvis ha samma policy. Men alla tidningar bör nog presentera och hålla sig till sin policy.
  Det är egentligen inte så stor skillnad mot när du har en blogg och väljer om du tillåter typ kommentarer och om det finns kommentarer du ej accepterar.
  Jag försöker följa normala regler typ inte olagligt, inte kränkande, inte vidarelänkning till rasistiska eller överdrivet sex.
  Frågan är lite komplex. Börja och fundera hur du vill ha det på din blogg sedan kan väl alla försöka jobba för att få fram tydlig policy från olika tidningar.
  Dina senaste länkar finns väl kvar eller?

  Men ok det finns problem som du visar men jag tror på att ta en sak i taget.

  SvaraRadera
 5. Den hade länk möjlighet i december.
  Att den möjligheten tagits bort är tidningens val helt rätt.

  Sen är jag helt med på att det behövs modereras. För undvika "hat" bloggar eller såna med olagligt innehåll.

  Nu har jag aldrig skrivit ett rasistisk el olaglig blogg inlägg mig veterligen och skulle aldrig göra det medvetet.

  Jag har också förstålse för länk blockning för rellevans kriteriet.

  Kvar blir dock länkningar som tas bort iaf trots att rellevansen kanske var beroende av artikeln.

  Nu spelar inte det här så stor roll för mig mer än i rättvise perspektivet då rimligen hat bloggar också skulle tagits bort där mina blockades. Även dom blaj inläggen som fanns kvar.

  Om den här underliga selekteringen i sin tur påverkar vilka bloggar som nu blivit nominerade el inte har värdet av priset urholkats. Det finns massa länkade bra bloggar men man undrar vilka bra bloggar som inte får vara med där blogg ägaren inte har samma koll.

  Att det här är en känslig fråga som kan bli en bloggares "död" med det monopol på bloggflödet som det nu är gör kanske att folk inte skriver det dom vill också.

  För mig är det inte så nogas jag har ett litet 2.5miljarders knäck som jag hoppas avslöja. Sen kan jag gå och dö blogg doden =o)

  SvaraRadera
 6. Jag skall ha lite teknikpaus. Men du har klart pekat på något vi alla skall titta vidare på. Just nu vill jag bara vänta och se om dina 2 länkar försvinner eller ej.
  Sedan är det dax att ta policyfågen. För mig handlar det inte om något annat än yttrandefrihet. Så lugn vi är nog många som har tankar kring det vi ser ske.

  SvaraRadera
 7. Du ska få en hint om knäcket att klura på som bonus.

  Hur långtid tar en potatis att koka för en person ?

  Hur långtid tar 4 potatisar att koka för 4a personer.

  Svar: 40min för båda.

  Ett statistiskt fel där en person får 50% el och brist på källgranskning gör att socialtjänsten och länsrättt/kammarrätt dömer mot lagen och låter garanti pensionärer vara helt utan el om dom inte kan leva på 50% av den el som skulle vara "skälig" och det under dubbelt så långtid då matlådan du äter på jobbet inte påverkar din elräkning hemma men pensionären äter alla mål hemma.

  SvaraRadera
 8. Verkar inte hända så mycket mer på din sida. Med det kan man kanske avsluta med hur det hänger ihop. Då min "antagonist" bor på Lidingö och tydligen jobbar på interaktiv säkerhet med proxy från Varberg så färstår man länkningsborttagningen lite bättre efter den här kommentaren

  Anonym har lämnat en ny kommentar till ditt inlägg "Lås in ungdjävlarna och kasta nyckeln!":

  det är ju stört omöjligt att läsa någonting i denna bloggen. Varför lägga ner tid på något man inte behärskar? Du särskriver något helt otroligt och din menings uppbyggnad är ren misär. Man har inte komma framför ordet "och" och "finans dubbla" är ett ord. Lägg ner...

  kollar man vilket ip som fällt den kommentaren och vid vilken tidpunkt.

  IP Address 144.x.x.x [Label IP Address]
  Country Sweden
  Region Hallands Lan
  City Varberg
  ISP Vattenfall
  Returning Visits
  Visit Length 3 mins 17 secs

  22nd January 2009 13:48:11 Page View www.blogger.com/comment-iframe.g?blogID=4522535627115076479&postID=8529845180308829283
  Hellre upplyst än nedsläckt: Lås in ungdjävlarna och kasta nyckeln!#comment-form
  22nd January 2009 13:48:32 Page View www.blogger.com/comment-iframe.g?blogID=4522535627115076479&postID=8529845180308829283
  Hellre upplyst än nedsläckt: Lås in ungdjävlarna och kasta nyckeln!#comment-form
  22nd January 2009 13:48:33 Exit Link http://www.aftonbladet.se/wendela/barn/article4236337.ab

  Då den här dök upp direkt efter pingningen på blogportalen och var den ende som fällt en kommentar så finns inget tvivel om varför vissa inte länkas eller kommer vinna några tävlingar då det numer är att betrakta som bevisat att den här personen blockerar länkningar efter personliga intressen.
  Att den här antagonisten också kallar sig nyliberal och har som hobby att fälla nedlåtande kommentarer hos dom flesta som inte tycker som han gör nog att du träffat på han.

  Mvh

  SvaraRadera
 9. Tjena Wadström
  Var tvungen att lösa några problem så¨tog en liten stund. Som du säkert förstår så fick du inte riktigt allt och inte hela ipet. Men med kunskap kommer ansvar. Dock finns skärmdumpar etc. Sen är jag inte ute after att sätta dit någon speciell person men tycker att alla ska ha samma förutsättningar som alla andra att få delta i debatten. Att så inte är fallet har du redan förstått. Hur pass allvarligt det här eg är vet jag inte än men det krävs fler faktorer för att genomföra något sådant här i ett stort antal bloggar. Sen tror jag att särbehandlingen av vissa bloggar är pga personliga motiv av den som utför det än något annat. Hur man kopplar upp sig med proxy för att komma åt admin verktyget och sådant förstår du säkert också trots att jag inte vet så mycket om dig. Det enda viktiga för mig är att det får ett slut för dom stackars bloggare det drabbar. Själv hoppas jag snart vara klar med mitt "mission" om inte politikerna är total korkade. Vilket som har JO dragit igång en utredning som snart kommer vara klar hoppas jag då sista inlämnings dag för motparten var 24de. Fast man vet inte kan ta längre tid för en del att förstå att el inte är personsberoende. Lika lite som film skulle vara. Expressenbloggen lät som ett bra alternativ till det som inte ryms i vanliga media. Om du önskar mer info har jag mail.
  Mvh

  SvaraRadera